Cum a apărut alcoolul? Dovezi și gusturi jpeg

Cum a apărut alcoolul? Dovezi și gusturi

Speciali╚Ötii s-au pus de acord c─â alcoolul a fost descoperit ├«n mod empiric, ├«nc─â ├«n zorii civiliza╚Ťiei umane, c├ónd un str─âmo╚Ö al omului a b─âut zeama unor fructe fermentate ╚Öi s-a sim╚Ťit ciudat, dar oarecum bine.

Prin ├«ncerc─âri succesive, ├«ncununate ├«n cele din urm─â de succes, ╚Öi ├«n mod vital ├«n condi╚Ťii propice, omul preistoric a trecut voios la fabricarea de diferite tipuri de alcool. ├Äntr-un fel, am putea spune c─â ├«ncepuse o revolu╚Ťie gastronomic─â ╚Öi nu numai ÔÇô alcoolul va juca un rol foarte important ├«n via╚Ťa oamenilor de-a lungul mileniilor. 

Exist─â dovezi clare ale prepar─ârii de b─âuturi alcoolice ├«nc─â din preajma anului 8000 ├«.e.n., ├«n comunit─â╚Ťile sedentare de agricultori. Speciali╚Ötii au analizat reziduurile de pe fundul unor vase de ceramic─â g─âsite de arheologi ├«n diverse s─âp─âturi, mai ales ├«n morminte, iar rezultatul a fost clar. Printre primele dovezi ale existen╚Ťei b─âuturilor alcoolice preparate cu bun─â ╚Ötiin╚Ť─â ├«n vederea consumului ╚Öi utiliz─ârii ├«n diverse activit─â╚Ťi, precum ritualuri religioase, sunt unele descoperiri din China. Vasele con╚Ťinuser─â o b─âutur─â f─âcut─â din orez, miere, struguri ╚Öi p─âducel.

Urmeaz─â apoi, ca vechime, dovezi din Caucaz ale unor b─âuturi care con╚Ťineau ╚Öi boabe de struguri, al─âturi de cioburi pe care apar personaje care danseaz─â sau s─ârb─âtoresc ceva. Cu siguran╚Ť─â dansul ╚Öi distrac╚Ťia erau legate de ceea ce era ╚Öi ├«n vase.

Dovezile unor b─âuturi alcoolice preparate din plante cultivate anume pentru a╚Öa ceva abund─â apoi ├«n zona Mesopotamiei ╚Öi ├«n Egipt, de unde se pare c─â procedeele au p─âtruns ╚Öi s-au r─âsp├óndit ├«n lumea mediteranean─â ╚Öi mai departe. Este clar c─â sumerienii ╚Öi egiptenii f─âceau bere, ├«n cantit─â╚Ťi mari ╚Öi foarte mari, at├ót pentru uz zilnic, ca aliment, c├ót ╚Öi pentru petreceri ╚Öi probabil chiar cu rol religios. Vinul, foarte apreciat de elite, avea rol clar ├«n ritualurile religioase. Se ╚Ötie c─â vinul era preparat mai cu grij─â ├«n anumite zone din soiuri care ├«ncep s─â fie atent selec╚Ťionate, era transportat la distan╚Ťe destul de mari ╚Öi v├óndut cu siguran╚Ť─â pe bani frumo╚Öi.

├Änc─â din Antichitate se observ─â distinc╚Ťia clar─â ├«ntre preferin╚Ťe ╚Öi gusturi ÔÇô popula╚Ťia de r├ónd e mai axat─â spre bere, pe c├ónd elita consum─â mai mult vin. Nu doar c─â avem dovezi arheologice ├«n acest sens, avem ╚Öi scrieri antice unde se precizeaz─â clar acest lucru, dublate de basoreliefuri mai mult dec├ót elocvente. 

Alcoolul în Europa antică

La fel ca ├«n Orient, ╚Öi ├«n Europa antic─â era foarte bine cunoscut─â berea ╚Öi foarte bine cunoscut ╚Öi apreciat vinul. Din nou, e clar c─â alcoolul are un multiplu rol ÔÇô aliment, r─âcoritoare, metod─â optim─â ╚Öi drag─â de ostoit setea, mijloc de dezlegat limbi ╚Öi comportamente la petreceri, element vital ├«n ritualuri religioase/funerare. ╚śtim c─â anticii locuitori ai continentului nostru combinau ├«ntr-un mod util ╚Öi pl─âcut diverse fructe, fructe cu miere, fructe cu cereale, miere cu cereale, sau toate laolalt─â. Procedeul folosit era fermenta╚Ťia. Chiar dac─â distilarea se pare c─â era cunoscut─â, fiind men╚Ťionat─â de Aristotel, nu s-au g─âsit men╚Ťiuni ale unor ÔÇ×t─âriiÔÇŁ ╚Öi nici urme arheologice ale unor instala╚Ťii de distilare. A╚Öadar, str─âmo╚Öii no╚Ötri daci sigur nu st─âteau la taclale la ÔÇ×o ╚Ťuiculi╚Ť─âÔÇŁ. 

├Än Europa, ├«nc─â din Epoca Bronzului, exist─â vase ceramice imense, de peste 100 de litri, unele chiar spre 150 de litri, ├«n care e clar c─â odinioar─â, la curtea vreunui potentat local sau ├«ntr-o comunitate, alcoolul ├«╚Öi a╚Ötepta vesel degust─âtorii. Speciali╚Ötii au avut curiozitatea s─â fac─â din nou analizele unor reziduuri de pe fundul unor astfel de vase. Nu mic─â le-a fost mirarea atunci c├ónd, pe l├óng─â ingredientele normale pentru o b─âutur─â alcoolic─â, au g─âsit urme clare de plante halucinogene. Acestea nu nimeriser─â din gre╚Öeal─â ├«n alcool, unele dintre ele fiind letale ├«n anumite cantit─â╚Ťi, fapt care demonstreaz─â c─â oamenii acelor vremuri cuno╚Öteau foarte bine plantele ╚Öi propriet─â╚Ťile lor (halucinogene) ╚Öi ╚Ötiau cum ╚Öi c├ót s─â le foloseasc─â astfel ├«nc├ót s─â ob╚Ťin─â euforia dorit─â f─âr─â a ╚Öi trece pe lumea cealalt─â. 

├Än Grecia antic─â, berea era dispre╚Ťuit─â, dar vinul era foarte important ├«n via╚Ťa societ─â╚Ťii. Acesta era tratat s─â nu se oxideze, amestecat cu ap─â de mare, mirodenii ╚Öi miere. Vinul b─âut ÔÇ×curatÔÇŁ era considerat un lucru periculos ╚Öi necivilizat, vinul av├ónd o concentra╚Ťie mare de alcool. Chiar Platon scrie despre traci, care, b─ârba╚Ťi ╚Öi femei laolalt─â, beau vinul neamestecat, turn├óndu-╚Öi-l ╚Öi pe haine, ei consider├ónd acest lucru ca fiind vesel ╚Öi cu ╚Ötaif. Romanii aveau ╚Öi ei bere, dar preferau la r├óndul lor vinul, Peninsula italic─â ╚Öi mai apoi teritoriile cucerite fiind zone viticole celebre ╚Öi azi. 

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×Alcool ╚Öi desf─âtare la ge┼úi ╚Öi la daciÔÇŁ, publicat ├«n num─ârul 37 al revistei ÔÇ×Historia SpecialÔÇŁ, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei, ├«n perioada 23 decembrie 2021 - 25 martie 2022, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

HS 37 jpg jpeg