Cum a ajuns o revistă de satiră și umor ca Charlie Hebdo ținta unui atentat
Charlie Hebdo este o revistă satirică franceză, cu apariție săptămânală, care publică în mare parte ilustrații (caricaturi și desene), dar și reportaje, articole polemice și glume. „Charlie Hebdo", o „Academia Caţavencu“ franceză, cunoscută pentru caricaturile şi pentru articolele sale satirice, pentru independenţa redacţiei, dar mai ales pentru publicarea caricaturilor profetului Mahomed.
Pe 7 ianuarie 2015, 3 persoane cu chipurile acoperite au intrat în redacţie, spre orele 11, în timpul unei ședințe de redacție şi iau ostatici asupra cărora au tras ulterior. În fuga lor, declanşată de vecinii care au alertat Poliţia, reuşesc să aibă un schimb de focuri cu poliţiştii, ucigând şi doi agenţi. În total bilanțul tragediei de ieri de la Paris a numărat 12 persoane ucise și alte 11 rănite.
De ce Charlie Hebdo a devenit ținta atacurilor?
Având puternice vederi de stânga și anti-religioase, revista este caracterizată de poziția ei critică vis-a-vis de islamism, catolicism, iudaism și extremismul de dreapta.Revista a fost fondată în 1969, apărând până în 1981. După o întrerupere de peste zece ani, publicarea a fost reluată în 1992. Conducătorii ei au fost François Cavanna (1969–1981), Philippe Val (1992–2009) și Stéphane Charbonnier (2009-2014).
Click aici pentru a vedea o galerie de imagini satirice care au dus la atentatul de pe 7 ianuarie
Martorii atentatului de pe 7 ianuarie au declarat că doi bărbaţi mascaţi au intrat în clădire în jurul orei locale 11.30 (12.30, ora României), strigând "Allah Akbar" şi "Profetul a fost răzbunat". Cert este că cei doi doreau să răzbune caricaturile făcute în trecut de graficienii publicației. Teroriștii au forțat-o pe caricaturista Coco (Corinne Rey) să deschidă ușa redacției sub amenințarea armei, iar odată intrați în sediu, au început să tragă omorând zece oameni, dintre care opt jurnaliști, un oaspete și un ofițer de poliție care asigura securitate caricaturistului Charb (ținta principală a atentatului). Charb, directorul de redacție, era protejat de la publicarea caricaturilor lui Mahomed în 2011.
În urma atentatului au fost uciși:Frédéric Boisseau (42 de ani, muncitor Sodexo, ucis în hol), Franck Brinsolaro (49 de ani, ofițer de poliție, a fost desemnat ca bodyguard pentru Charb), Cabu (76 de ani, caricaturist), Elsa Cayat (psihanalist și editorialist), Charb (47 de ani, caricaturist principal al Charlie Hebdo), Philippe Honoré, (74 de ani, caricaturist), Bernard Maris, (68 de ani, economist, editor și editorialist), Ahmed Merabet (42 de ani, ofițer de poliție, ucis afară în timp ce răspundea atacului. Ofițerul Merabet era musulman), Moustapha Ourad (corector), Michel Renaud (editorialist), Tignous (57 de ani, caricaturist), Georges Wolinski, (80 de ani, caricaturist).