Coroana Reginei Maria, inspirată din estetica medievală bizantină

Cum a ajuns o replică a coroanei Reginei Maria pe tărâm american

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Raluca Mălăncioiu

O replică de epocă a coroanei Reginei Maria se păstrează în Muzeul de Artă Maryhill, unul dintre cele mai inedite muzee din Statele Unite ale Americii.

Muzeul Maryhill își datorează existența unei frumoase prietenii ce a depășit barierele continentelor, între Samuel Hill, mare afacerist american în domeniul căilor ferate, proprietar al unor vaste proprietăți, Regina Maria a României, Loie Fuller, o dansatoare de succes implicată în activități de binefacere, și Alma de Brettville Sprekels, soția unui mare magnat al zahărului din America.

Regina Maria a răspuns cu entuziasm invitației nu numai de a vizita muzeul înainte de deschiderea oficială, dar a și participat activ în organizarea sălilor și a colecțiilor viitoarei instituţii muzeale americane, donând cu generozitate obiecte ce i-au aparținut.

Replică de epocă a coroanei Reginei Maria, ce se păstrează în Muzeul de Artă Maryhill din SUA
Replică de epocă a coroanei Reginei Maria, ce se păstrează în Muzeul de Artă Maryhill din SUA

Alma de Brettville Sprekels a comandat Casei de bijutieri Falize, în 1923, o copie a coroanei Reginei Maria, inițial planificând o sală dedicată românilor în Muzeul de Artă al Palatului Legiunii de Onoare din San Francisco, California. În cele din urmă, toate artefactele legate de Regina Maria au fost donate Muzeului de Artă Maryhill, inclusiv replica coroanei.

Coroana din Statele Unite ale Americii este lucrată din argint aurit, ornamentată cu granate, peridot, turcoaze și opaluri și este expusă în galeria dedicată Reginei Maria a României.

Acest text este un fragment din articolul „Coroana Reginei Maria a României”, publicat în numărul 40 al revistei Historia Special, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 28 septembrie - 25 noiembrie 2022, și în format digital pe paydemic.com.

Cumpără acum!
Cumpără acum!

Foto: Muzeul Național de Istorie a României, Arhivele Naționale ale României

Mai multe pentru tine...