Criza bursieră, pe înțelesul tuturor. Cine pierde și cine câștigă
În țările cu economii dezvoltate, plasarea unei părți din economii pe bursă este o obișnuință pentru mulți investitori individuali. Ei urmăresc diversificarea plasamentelor, după principiul „nu toate ouălele în același coș”.
La noi, instituția bursei de valori mobiliare este relativ nouă și necunoscută publicului larg. Principalele avantaje ale investițiilor pe piețele de capital sunt protejarea puterii de cumpărare a banilor pe termen lung, construirea unui plan de pensii și obținerea, pe termen lung, a unei noi surse de venit.
Din capul locului trebuie știut că investițiile la bursă indisponibilizează banii pe termen lung. Iar bursele de valori nu sunt o loterie, plasamentele făcându-se în funcție de evoluția economiei și analize tehnice ale cotațiilor titlurilor de valoare.
Iată câteva noțiuni care trebuie știute despre burse, în general, și crizele bursiere, în special:
1. Numele de „Bursă” provine de la o veche familie de bancheri, Van der Bursen, care aveau în secolul al XVI-lea, la Bruges, în Belgia (veche Flandra) un local, Hotel Bourses. În holul acestuia se întâlneau negustori care negociau prețul cu care să cumpere metale prețioase (aur, argint, platină), diverse mărfuri, precum mirodeniile din colonii sau hârtii de valoare.
2. Cu timpul, bursa a început să desemneze locul unde se întâlneau negustori și, în general, a ajuns să se identifice cu tranzacțiile înseși cu mărfuri, valute sau hârtii de valoare.
3. Începând cu secolul al XV-lea, datorită activității cămătarilor mediavali și a negustorilor, contractele (înțelegerile) realizate la bursă s-au diferențiat progresiv în clase mari, distincte. În prezent, bursele s-au specializat și se clasifică în primul rând după obiectul tranzacțiilor:a) Burse de valori – așa cum este Bursa de Valori de la București – unde se tranzacționează acțiuni ale companiilor listate și alte titlurib) Burse de mărfuri – cu două mari categorii de produse:alimentare și materii primec) Burse valutare, monetare sau de devize – locul unde se stabilește cursul de schimb al valutelord) Burse complementare comerțului internațional – de exemplu bursele maritime specializate în transporturile navale.
Continuarea pe adevarulfinanciar.ro