Sat din Transilvania în perioada interbelică (© Fortepan / Divéky István)

Crimă provocată de o ceartă de la vin, într-un sat ardelean interbelic

O crimă provocate de o neînțelegere în afaceri avea să tulbure liniștea unei mici comunități din Ardeal, în anul 1929. Un tânăr din satul Henig, județul Alba, era ucis prin împușcare, cu totul nevinovat.

Întâmplarea a fost relatată, într-un mod original, în ziarul local Alba Iulia.

„În Henig iarăși s-a întâmplat o nenorocire cu pistolul. În urma unei certe în jurul unui adălmaș de câteva ferii de vin, tânărul abia de 19 ani, a tras câteva focuri în întuneric la nimereală într-un grup de oameni. Două gloanțe au nimerit în plin pe tânărul Perța Ioan, care a murit pe loc. Alții s-au luat la păruială, rănindu-se unii pe alții cu pumnii și cu ciomegile, însă mai ușor”, scria autorul textului.

Articolul publicat în ziarul din Alba Iulia (foto: Arhivele Naționale Alba)
Articolul publicat în ziarul din Alba Iulia (foto: Arhivele Naționale Alba)

Adălmașul era denumit în termeni populari băutura oferită de cineva după încheierea unei tranzacții. Feria de vin era măsura de capacitate pentru băuturi alcoolice, în valoare de aproximativ 10 litri, fiind folosită în special în Transilvania.

Nu există informații despre evoluția ulterioară a cazului, dar se presupune că autorul crimei a fost arestat și condamanat pentru fapta sa. O crimă era pedepsită cu peste 10 ani de închisoare. Satul Henig este parte componentă a comunei Berghin din județul Alba și este, în prezent, locuit de circa 260 de oameni.

Banda lui „Ilia Pădurii”

Unul dintre cei mai căuitați „bandiți” din județul Alba, în urmă cu 100 de ani, era Ilie Avrămuț, zis „Ilia Pădurii”. A fost prins de trei ori, dar a reușit să fugă de fiecare dată și să se ascundă în munți. Era un dezertor din armată. În 1924 a împușcat mortal un jandarm la Poiana Ampoiului și de acolo, împreună cu o întreagă bandă de răufăcători, a început o serie întreagă fărădelegi.

„În intervalul de la anul 1924, acest bandit feroce a săvârșit o serie întreagă de crime, furturi de vite și spargeri în tot județul, împreună cu alți complici și dezertori, terorizând astfel întreg județul Alba fără să poată fi prins. Era găzduit prin satele de munte de către rudenii și prieteni”, se precizează într-un articol din ziarul Alba Iulia, publicat în 1930 și prezentat de Arhivele Naționale Alba. A fost prins în 1930 și condmanat la 12 ani de închisoare.

Foto sus: Sat din Transilvania în perioada interbelică (© Fortepan / Divéky István)

Sursa: adevarul.ro