Constantin Tănase

Constantin Tănase contribuie la Subscripția „Pentru fraţii basarabeni şi bucovineni în refugiu”

Trustul Universul se remarcă în presa interbelică și prin inițiative care depășesc granițele scrisului la gazetă. Ca, de exemplu, subscripția pentru diferite cauze publice.

În 1924 Stelian Popescu deschide lista de subscripție pentru construirea unei Case a studenților la București, actuala Casă a studenților. Potrivit mărturiilor din epocă, pe șantier au lucrat zi și noapte studenți legionari.

Refugiații din Basarabia și Bucovina de Nord, după Dictatul de la Moscova din noaptea de 26 spre 27 iunie 1940 constituie una din marile probleme ale României din vara de coșmar a Istoriei românești. Universul din 5 iulie 1940 anunță lansarea unei liste de subscripție:,

PENTRU FRAŢII BASARABENI ŞI BUCOVINENI ÎN REFUGIU

Subscripţia ziarului «Universul»

Cunoaştem astăzi cu toţii, toată tragedia fraţilor basarabeni şi bucovineni smulși pe negîndite de vitregia soartei, de la căminurile lor.

Mii de familii pribegesc fără să aibă adăpostul, hrana, ori posibilităţile de muncă, asigurate.

Solidaritatea românească s-a manifestat şi de data aceasta şi multe suferinţe au fost vremelnic alinate.

Sînt încă multe de făcut în acest domeniu! O operă de ajutorare demnă şi grabnică trebuie înfăptuită, şi în acest scop facem apel la simţămintele cititorilor noştri, cari, sîntem siguri că vor răspunde cu generozitatea pornită din suflet de român, de creştin şi de frate!

«Universul» se înscrie cu suma de lei . ……………………… 100.000

Stelian Popescu, directorul ziarului «Universul» ……. 50.000”

Zilnic, din acest moment, ziarul publică pe prima pagină numele celor care subscriu împreună cu suma. Cităm de dragul amănuntului care face Istoria:

Constantin Tănase, 3000 lei.

Academia Română, 200 000 lei.

Dumitru Mociorniță, 50000 lei.

Un anonim, 21000 lei.”

Deși aparent fără nici o legătură cu gazetăria, astfel de inițiative contribuie la creșterea autorității ziarului și chiar a tirajului. Mulți inși cumpără ziarul pentru a vedea cine și cu cît a contribuit. Prin asumarea unor responsabilități civice ziarul se apropie tot mai mult de cetățeni, de cititori, adică.

Foto sus: Constantin Tănase

Mai multe pentru tine...