image

Cele mai răspândite trei mituri despre îngrijirea pielii

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

Încă de la primele civilizații cunoscute, oamenii au acordat o atenție deosebită îngrijirii pielii. Ritualurile de îngrijire a pielii au evoluat pe parcursul secolelor, reflectând atât schimbările culturale, cât și descoperirile științifice.

Oamenii au încercat mereu să-și mențină și să-și îmbunătățească frumusețea și sănătatea pielii, căutând soluții inovatoare, produse cu ingrediente naturale ori tratamente minim invazive. Protejarea pielii împotriva factorilor de mediu dăunători este una dintre preocupările cele mai frecvente când vine vorba de skincare. Sunt bine cunoscute beneficiile antioxidantilor asupra pielii, mai ales rolul lor în lupta împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, dar ce alți „apărători“ ai pielii mai sunt și care sunt cele mai cunoscute ritualuri de înfrumusețare pentru ten? Și, mai mult decât atât, care sunt miturile care planează asupra acestei specializări: skincare.

Ai nevoie de cremă cu protecție solară doar în timpul verii

Unul dintre cele mai răspândite mituri este că nu ai nevoie să aplici o cremă cu factor de protecție solară în sezonul rece, când e înnorat și frig. Nimic mai greșit! Radiațiile ultraviolete sunt prezente pe tot parcursul anului, chiar dacă intensitatea lor este mai mare în perioada verii.

Până la 80% din razele UV pot trece prin nori și se reflectă pe diferite suprafețe, precum apa, cimentul, nisipul și zăpada. Așadar, atât timp cât te afli în aer liber, ai nevoie de protecție solară.

Aplică în fiecare dimineață, la finalul rutinei de îngrijire (după curățarea și hidratarea tenului), o cremă cu factor de protecție solară cu cel puțin 30 SPF și spectru larg de acoperire, astfel încât să te asiguri că pielea ta este protejată și de razele UVA, și de cele UVB.

Nu ai nevoie de hidratare dacă ai pielea grasă

Un alt mit comun referitor la îngrijirea pielii ține de hidratare, respectiv persoanele care au pielea grasă nu mai trebuie să folosească o cremă hidratantă. Această idee este una greșită, întrucât hidratarea pielii este un pas esențial în rutina zilnică de îngrijire și nu trebuie să sari peste ea, indiferent de tipul de piele pe care îl ai.

Când pielea este bine hidratată, este mai bine protejată de factorii de mediu dăunători. Și persoanele cu pielea grasă au nevoie de hidratare, iar produsele cosmetice cu o textură lejeră, pe bază de apă, sunt ideale pentru cei care au un nivel de sebum crescut. Descoperă cum se foloseste apa termala pentru a asigura hidratarea eficientă a tuturor tipurile de piele.

Dacă pielea nu este hidratată corespunzător, factori de mediu dăunători, cum sunt radiațiile ultraviolete și poluanții, pot destabiliza bariera de protecție a pielii, cauzând iritații și provocând o creștere a producției de ulei, pentru a le combate.

Dacă retinolul și acizii îți irită pielea, nu le mai folosi

Retinolul este unul dintre cele mai apreciate ingrediente antiîmbătrânire. Alături de hidroxi acizii (AHA și BHA), retinolul este apreciat pentru capacitatea sa de a exfolia pielea și de a ajuta astfel la regenerarea celulară. Unele persoane, mai ales cele cu pielea sensibilă, pot avea reacții neplăcute, atât după folosirea retinolului, cât și a acizilor.

Roșeața și uscăciunea pielii după folosirea unor ingrediente mai dure apare, de obicei, la primele aplicări ale produsului. În cazul acestora, recomandarea specialiștilor este să începi cu doze mici și în concentrații reduse.

În loc să elimini retinolul din rutina de îngrijire a pielii, redu frecvența de utilizare: începe cu două seri pe săptămână și, treptat, după ce pielea se obișnuiește, îl poți folosi mai des. De asemenea, pentru început, alege un produs care are o concentrație mică de retinol.

Alege cu atenție produsele cosmetice folosite în rutina zilnică și personalizează-ți ritualul de îngrijire în funcție de nevoile și tipul de piele. Consultă întotdeauna un specialist în îngrijirea pielii pentru recomandări specifice și ai grijă de pielea ta, ținând cont de dovezi și cercetări în domeniu, nu de mituri.

Sursă foto: Freepik