image

Cele mai des întâlnite situații în care irosim energie în locuințe

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

Subiectul economisirii energiei nu mai este doar unul legat de necesitatea protejării mediului. Creșterea costurilor la curent electric și gaze naturale a determinat multe persoane să caute metode prin care să diminueze consumul, ceea ce este bine așadar nu doar pentru portofel, ci și pentru planetă.

Dincolo de metode costisitoare pe moment și poate complicate prin care să se reducă nivelul de consum de energie într-o locuință, trebuie căutate acele idei care combat extrem de simplu risipa. Este adevărat, în cele mai multe locuințe, în România și oriunde în lume, se risipește energie.

Iată mai jos câteva modalități prin care, fără să conștientizăm, risipim energie electrică, gaze naturale și apă, punând mai multă presiune pe bugetul personal:

Pornirea și oprirea manuală a încălzirii locuinței

Specialiștii consideră că a porni și opri manual centrala termică sau alte metode de încălzire a locuinței aduce consum mai mare de resurse față de varianta în care temperatura este setată spre a fi păstrată la un nivel constant. Astfel, deși acționezi crezând că faci economii, ajungi de fapt să cheltuiești mai mulți bani. Folosește un termostat și alege o temperatură pe care să o păstrezi pe termen lung.

Dușuri prea lungi și prea dese

Este important să fim curați, de acest lucru depinde sănătatea noastră. Însă uneori petrecem mult prea mult timp la duș, consumând cantități foarte mari de apă caldă. Am putea salva energie și apă dacă ne cronometrăm dușurile. Experții spun că 4 minute sunt suficiente pentru acest proces. În plus, dacă știi că urmează să faci anumite activități fizice în timpul zilei, ai putea programa dușul după acestea și nu înainte.

Somnul alături de TV pornit

Un obicei foarte des întâlnit este menținerea televizorului pornit pe perioade lungi, chiar fără a viziona de fapt programe. Multe persoane preferă să audă acest zgomot în fundal, ceea ce este nerecomandat inclusiv din motive legate de sănătate, dincolo de partea de consum fără rost de energie electrica. Adesea se întâmplă ca televizorul în stare de funcționare să aibă parte de telespectatori care dorm în fața micului ecran...

Uscător de rufe în perioade calde

În special iarna și mai ales în apartamentele de bloc, uscătorul de rufe este un produs electrocasnic de mare ajutor. Totuși, reprezintă și un mare consumator de energie electrica! Atunci când situația permite, ai putea lăsa unele rufe să se usuce în mod natural, folosind lumina solară și aerul din spații deschise. Astfel, factura de curent electric va ajunge la valori mai reduse.

Spălarea rufelor la temperaturi mari

Multe persoane preferă să spele rufele la temperaturi mari, din dorința de a avea haine cât mai curate. Cele mai multe tipuri de murdărie sunt însă îndepărtate foarte ușor la temperatură de 30 - 40 de grade, mai ales dacă se folosește un detergent eficient. Dacă apoi introduci rufele în uscătorul electric, oricum se vor dezinfecta acolo la temperaturi destul de ridicate, pentru a asigura evaporarea apei. Spălarea rufelor la temperaturi reduse te ajută să eviți consumul ridicat de energie electrică.

Cicluri lungi la mașinile de splălat rufe / vase

Se pot utiliza mai des ciclurile scurte de spălare pentru haine sau vase. Mașinile de spălat automate asigură eficiență mare și în astfel de cazuri. Ciclurile lungi ar trebui folosite doar atunci când sunt necesare cu adevărat.

Încărcarea dispozitivelor peste noapte

Să lași telefonul mobil sau alt dispozitiv la încărcat peste noapte poate să fie practic, dar este ineficient din punct de vedere al consumului de energie. Încărcarea completă se va face în cel mult câteva ore, apoi se va realiza în continuare consum inutil, după cum avertizează specialiștii în astfel de produse IT&C.