Cedarea Basarabiei: 24 de ore și 2 Consilii de Coroană  Cine au fost cei care au votat jpeg

Cedarea Basarabiei: 24 de ore și 2 Consilii de Coroană. Cine au fost cei care au votat

Structură politică cu rol consultativ, Consiliul de Coroană a fost vocea sfătuitoare a regilor români. Membrii săi erau selectaţi din rândul şefi lor de partide, al foştilor prim-miniştri, la care se adăugau şi miniştrii în funcţie – spuma politică a momentului. Consiliul se întrunea doar în momentele de importanţă crucială, când miza era viitorul ţării. Pe scurt, acest grup de personalităţi ale scenei politice din România era alcătuit, de obicei, din oamenii de încredere ai regelui. Pe 27 iunie 1940, Carol al II-lea convoacă de două ori Consiliul de Coroană şi, cu toate că nu este de acord cu rezultatul votului (vot consultativ!), ia totuşi decizia de a merge pe mâna participanţilor la discuţii. Iată-i în cele ce urmează – deputaţi, senatori, academicieni, personalităţi implicate de-a lungul timpului în mai multe domenii – alături de funcţiile politice deţinute până în iunie 1940.


H 221 high res 26 cut jpg jpeg


H 221 high res 27 cut jpg jpeg


Acest text este un fragment din dosarul numărului de iunie al revistei Historia „«Ne batem, blestem pe noi dacă nu ne batem». Nu ne-am bătut” dedicat împlinirii a 80 de ani de la cedarea Basarabiei, din 27 iunie 1940. În acest dosar mai puteți citi:

• Telegrama lui Davidescu asupra note ultimative din iunie 1940. Molotov: „Toate termenele au expirat. Istoria va judeca”
• Sfârșit de liceu, sfârșit de România Mare. Din mărturiile elevilor Clasei Palatine care au susținut examenul de bacalaureat în aceeași zi (și în același loc – Sala Tronului) cu cedarea Basarabiei: Mihai I, Ion Zamfirescu, Mircea Ionnițiu
• Carol al II-lea: „E o zi a ruşinei naţionale. Restul nopţii, cu Duduia, am plâns amarnic”
• Nicolae Iorga, principalul oponent al cedării Basarabiei: „Se impune resistența ca o datorie de onoare”
• PRIMIM ULTIMATUMUL Constantin Argetoianu: „Să protestăm contra abuzului de forţă, dar să primim condiţiile Sovietelor”
• INTERVIU. Radion Chiaburu, coleg cu Regele Mihai: „Mă duc seara la preot și ascultăm la radio că s-a cedat Basarabia”
• MEMORII. Istorie trăită, istorie povestită „Eu ţin minte cum s-a dat Basarabia!”
• Raptul teritorial din 28 iunie 1940 Propaganda sovietică şi adevărul istoric
• Documente din arhiva diplomatică MAE, fotografii istorice

Numărul 221 al revistei Historia poate fi găsit la orice punct de difuzare a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 18 iunie-17 iulie 2020, dar și în format digital pe platforma paydemic.com


1 coperta jpg jpeg