foto jpg

Ce mesaje a transmis machiajul în diferite contexte politice și sociale

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

Machiajul ne permite să fim creativi, să ne exprimăm și să ne completăm aspectul cu ajutorul culorilor. Reprezintă, totodată, un truc ce ne poate face să ne simțim mai încrezători. Însă înseamnă mai mult de atât.

De-a lungul timpului, oamenii au utilizat machiajul pentru a reda diferite mesaje referitoare la statutul social, identitatea rasială sau ca simbol al patriotismului. Iată ce mesaje a transmis machiajul în diferite contexte politice și sociale.

Creionul kohl și credința egipteană

Obsesia pentru frumusețe datează de câteva mii de ani, din cultura egipteană. Cleopatra, cu machiajul ei exotic pentru ochi este exemplul perfect al stilului egiptean iconic. Acest stil de make-up îndrăzneț este popular și astăzi și se pare că va fi pentru multă vreme de acum încolo datorită impactului său estetic.

Pentru a crea aspectul dramatic, puternic conturat, bărbații și femeile egiptene foloseau creion kohl, dintr-un amestec de migdale arse și carbon, din care rezulta o pulbere neagră. Aceasta era apoi amestecată cu apă și ulei și aplicată cu un băț subțire pe față, în special în zona ochilor.

Egiptenii combinau kohl cu antimoniu, un metal alb-cenușiu, pentru a crea un pigment argintiu. Iar pentru a obține un pigment verde combinau khol cu malachit. Acestea erau culorile principale ce se regăseau în truse machiaj antice.

Despre Cleopatra se spune că intuia puterea culorilor. Ea folosea nuanțe diferite în partea superioară și inferioară a ochilor pentru a obține un rezultat puternic expresiv și pentru a atrage atenția asupra feței.

Dar de ce era atât de importantă punerea în evidență a ochilor pentru egipteni? Frumusețea avea o valoare semnificativă în Egiptul Antic. Atât bărbații, cât și femeile făceau eforturi pentru a arăta cât mai bine, iar statutul social se reflecta adesea în cantitatea de machiaj purtată.

De fapt, statuile zeilor egipteni erau realizate cu aceleași retușuri cosmetice, ceea ce indică faptul că frumusețea a fost asociată cu religia. Ritualurile de înfrumusețare practicate în Egiptul Antic nu erau doar funcționale din punct de vedere estetic, ci aveau o importanță socială și spirituală semnificativă.

Evidențierea ochilor cu ajutorul machiajului își are originile în credințele egiptenilor. Ei spuneau că spiritele rele pot intra în corp și, pentru a se proteja, își întunecau ochii și purtau accesorii pe nas și urechi. Importanța acestei semnificații poate fi remarcată în arta egipteană și în simboluri precum Ochiul lui Ra.

Machiajul servea și unui alt scop. Proteja ochii de lumina puternică a soarelui și de praful din deșert. Această imagine a egiptenilor se îmbina perfect cu aspectul lor, plăcut vizual și practic în același timp.

Statutul social exprimat prin machiaj în secolul XVIII

Figurile proeminente, precum liderii politici și membrii familiilor regale, au stabilit, în timp, tendințele în materie de machiaj; normele culturale privind modul în care este interpretat machiajul sunt puse în aplicare de cei cu privilegii și statut social înalt.

Astfel, rujul a ajuns în Franța secolului XVIII, la curtea Regelui Soare, și nu a durat mult până când s-a răspândit în burghezia și aristocrația din întreaga Europă.

La fel ca egiptenii, ambele sexe se răsfățau când venea vorba despre folosirea cosmeticelor. Bărbații și femeile deopotrivă își puneau peruci și își pudrau fața și utilizau truse de farduri. Și, la fel ca în Egiptul Antic, și-au sabotat sănătatea în acest proces. Dacă astăzi utilizarea cosmeticelor este sigură, datorită reglementărilor în domeniu și eforturilor producătorilor de a promova produse de calitate, cu ingrediente cât mai naturale, în trecut lucrurile nu au stat mereu așa.

Pe măsură ce înfrumusețarea devenea un ritual din ce în ce mai elaborat, bărbații și femeile își pregăteau un amestec de albire cu oțet și plumb pe care îl aplicau pe față. Acesta inflama ochii, slăbea smalțul dinților, provoca căderea părului și irita pielea.

Mesajul purtat de machiaj în secolul XX

Machiajul are o istorie fascinantă, având legături cu mișcările pentru justiția socială sau consolidarea statutului. Produse precum rujul și fardurile de ochi au fost adesea folosite în context politic.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, imaginea angajatelor din fabrici care purtau ruj roșu aprins și bluză albă era considerată un simbol al patriotismului. În acest context, companiilor producătoare de cosmetice li s-a permis să continue producția de truse de machiaj și alte cosmetice, chiar dacă multe alte eforturi de producție au fost deturnate din cauza războiului.

Eyeliner pe ochi prim plan JPG

Cu toate acestea, același ruj roșu era interpretat diferit atunci când era purtat de o femeie afro-americană. Femeile de culoare care purtau ruj roșu erau adesea considerate prea independente. În acest context, rujul roșu a devenit o formă de a consolida politica supremației albe în diferite culturi.

Deși fardul de ochi albastru este în general considerat o alegere îndrăzneață de machiaj, acesta a fost folosit în mod istoric ca o formă de comunicare în rândul membrilor comunității LGBTQ+. Fardul albastru era utilizat ca mijloc de identificare pentru cei ce împărtășeau identitatea.

Așadar, machiajul a reprezentat de-a lungul timpului un instrument pe care oamenii l-au utilizat ca o metodă de stimulare a încrederii în propria persoană. Totodată, se află în strânsă legătură cu pozițiile privilegiate în societate și puterea.

Sursă foto: Freepik.com