Ce atitudine a avut România faţă de refugiaţi la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial şi câţi bani primeau migranţii ajunşi pe teritoriul ţării noastre
Discuţia desore situaţia refugiaţilor sirieni, care bulversează toată Europa, aduce aminte de alte situaţii în care mari conflagraţii au dus la mari valuri de refugiaţi.
În istoria sa zbuciumată, ţara noastră s-a mai confruntat cu situaţii şi mai dificile legate de crize ale refugiaţilor, dacă ar fi să ne oprim la anul 1939, în etapa iniţială a celei de-a doua conflagraţii mondiale, când România a adăpostit peste 100.0000 de refugiaţi polonezi.
În urma acţiunilor agresive ale lui Hitler împotriva Poloniei, România a îngăduit tranzitul de material de război pe teritoriul său, dar şi evacuarea tezaurului polonez, din care o parte s-a păstrat la Bucureşti şi restituit după terminarea războiului. Dar cel mai important lucru rămâne deschiderea graniţelor pentru refugiaţii polonezi, atât civili, cât şi militari, chiar şi autorităţi guvernamentale. În arhivele judeţului Vrancea se găsesc documente care atestă prezenţa refugiaţilor pe aceste meleaguri, ce-i drept pentru o perioadă nu foarte lungă.
Peste 4.400 de refuguiaţi doar în judeţul Putna
“Din 19 septembrie 1939, orele 4, şi până la 20 septembrie, orele 10, judeţul Putna a fost invadat de refugiaţi polonezi:la reşedinţa Legiunii de Jandarmi Putna au sosit 216 maşini cu 1.468 ofiţeri, subofiţeri, trupe şi persoane civile, care au fost trimişi pentru cantonament în comunele Jariştea, Odobeşti, Boloteşti şi Găgeşti. În gara Focşani, la rampa militară, au sosit cu un tren 600 persoane, ofiţeri, subofiţeri şi trupa dezarmată, care au fost cantonate provizoriu în comunele din jurul oraşului Focşani. În gara Odobeşti a sosit un tren cu 30 ofiţeri şi 270 trupe polone. Aceşti refugiaţi au fost găzduiţi în Odobeşti. În gara Adjud au ajuns 100 ofiţeri, 797 trupe de aviaţie şi 750 soldaţi, care au fost transportaţi cu trenul în gara Panciu, urmând a fi cantonaţi în Panciu, Crucea de Jos şi Crucea de Sus. Refugiaţilor polonezi civili şi militari care au sosit la reşedinţa Legiunii de Jandarmi în noaptea de 19-20 septembrie 1939, orele 21, 00-8, 00, în număr de 496 persoane, li s-au dat ceai şi pâine, iar pentru cei cantonaţi în Focşani, Odobeşti, Jariştea, Boloteşti, Găgeşti şi gara Adjud primăriile le-au procurat hrana necesară”, menţionează profesorul de istorie Ramona Miron în lucrarea "Aspecte referitoare la prezenţa refugiaţilor polonezi în judeţul Putna, în 1939".