Batman, Justiţiarul Nopţii  Istoria unui supererou jpeg

Batman, Justiţiarul Nopţii. Istoria unui supererou

Bruce Wayne era fiul unui medic bogat, şi respectabil, Dr. Thomas Wayne şi al  nevestei sale, Martha Wayne. Într-o zi, când era copil, acestea a mers cu părinţii săi la cinematograf unde au vizionat filmul Zorro. Personajul Zorro avea să-i influenţeze personalitatea lui Bruce Wayne de-a lungul vieţii.  Ieşind din cinematograf seara târziu, el şi familia sa au fost brusc atacaţi de un hoţ de bijuterii înarmat cu un pistol. Tatăl lui Bruce a ripostat. În câteva momente, ambii părinţi erau întinşi pe asfalt, fiind împuşcaţi de către hoţul care a reuşit să scape.Copilul a rămas singur şi neajutorat.  Momentul l-a marcat pe Bruce pentru totdeauna. De atunci, a jurat să-şi dedice viaţa prinderii infractorilor, dar fără a folosi arme de foc, ci alte metode. Supranumit şi „cavalerul întunecat”, acesta avea să aplice justiţia în războiul împotriva infractorilor din Gotham City.

Debutul în benzi desenate

În anul 1939, Bob Kane şi colaboratorul sau, Bill Finger, l-au conceput şi dezvoltat pe personajul Batman-omul liliac, care în următorii 70 de ani, avea să devină cel mai adorat supererou nocturn, un adevărat cruciat al nopţii. 

Costumul era inspirat după cel al lui Superman, un alt supererou din seria de benzi desenate Action Comics, doar că noul personaj avea mască, mănuşi şi o pelerină inspirată după dispozitivele de zbor din schiţele lui Leonardo Da Vinci . Numele real al personajului, Bruce Wayne, a fost inspirat după numele unui rege scoţian, Robert Bruce, care a luptat pentru independenţa scoţienilor în secolul XIV, şi după militarul american Anthony Wayne care a participat la Războiul de Independenţă al Statelor Unite ale Americii. 

Povestea lui Batman a debutat în revista nr. 12 din seria Action Comics. 

Bruce Wayne  a devenit  un om bogat, industriaş, playboy şi filantrop din Gotham City, dotat cu un nivel crescut de inteligenţă, forţă fizică, fiind un maestru al artelor marţiale, al intimidării, al furişatului şi al evadării, un detectiv excepţional cu abilităţi de interogare şi dispunând de echipamente şi arme de ultimă generaţie. 

Fiind antrenat de-a lungul tinereţii pentru a-şi perfecţiona condiţia fizică şi moştenind averea familiei sale, Bruce Wayne a devenit un erou aristocratic cu o dublă identitate, inspirat după Zorro şi Scarlet Pimpernel, două personaje ce luptau pentru o cauză nobilă, create la începutul secolului XX, influenţat şi de personalitatea altor eroi ca Doc Savage, The Shadow, Dick Tracy şi Sherlock Holmes, devenind un justiţiar nocturn. Era deţinătorul companiei Wayne Enterprises şi al Wayne Foundation. Trăia la un conac unde îl avea pe Alfred angajat ca servitor personal, fiind singurul care cunoştea identitatea secretă al lui Batman. 

Ca şi modelele sale din trecut, Batman a încercat să realizeze fapte eroice cu discreţie ca apoi să dispară în mod misterios de la locul faptei, evitând ochii publicului, nefiind genul de supererou care să caute faima. Având în vedere activităţile sale nocturne, noul supererou creat a fost asociat cu liliacul-singurul mamifer zburător, un animal nocturn care comunică prin ultrasunete, care poate să zboare iute în zigzag cu membranele sale cu forma unor aripi, şi care trăieşte în peşteri întunecoase, fiind activ doar noaptea, aflat la vânătoare de insecte, în căutare de fructe sau de sânge de animal. Batman, în schimb, iese noaptea la vânătoare de răufăcători. 

Chiar dacă povestea de baza a rămas aceeaşi, povestea lui Batman a fost modificată şi rescrisă deseori în ultimii 70 de ani. În timp ce Batman ducea luptele cu infractorii pe străzile întunecoase ale Gothamului în benzile desenate, alte lupte erau duse în viaţa reală dintre creatorii personajului. 

Unul dintre creatorii personajului, Kane, a semnat pentru deţinerea deplină a dreptului de proprietate asupra personajului. Finger a fost lipsit de recunoaşterea de autor. Însă de la mijlocul aniilor 1960, pe coperţile revistelor, numele acestuia a încetat temporar să mai apară, fiind înlocuit de numele altor scriitori şi artişti care au preluat franciza şi scriau poveştile supereroului. Abia la începutul aniilor 1970, numele acestuia avea să reapară pe coperţile revistelor după ce Jerry Siegel şi Joe Shuster au preluat francizele „Superman”, „Wonder Woman” şi „Batman”. „Batman-created by Bob Kane” avea să apară pe fiecare copertă.Dezvoltatorul Bill Finger a murit în 1978, iar Bob Kane, creatorul personajului, a murit în 1998. Totuşi, disputa privind deţinerea francizei a continuat şi în 2005 când Jerry Robinson a susţinut că Bill Finger ar trebui trecut în calitate de co-creator. În cele din urmă, din 2015, coperta fiecărei ediţii din seria de benzi desenate „Batman” avea să poarte titlul „Batman-created by Bob Kane with Bill Finger”. 

Prima ediţie din franciză Batman a fost publicată în mai 1939 în revista”Detective Comics”, povestea purtând titlul de „The Case of the Chemical Syndicate”, în care supereroul îşi manifestă remuşcări faţă de uciderea unor criminali. Batman s-a dovedit un personaj de succes şi în 1940 a primit titlul său propriu, continuând să-şi menţină titlul de „stea” în seria Detective Comics. 

Pe parcurs, Batman avea să-şi dezvăluie tehnologia:batarang, funia, Batmobile, Bat-Signal, cureaua dotată cu numeroase dispozitive, bat-plane, şi baza sa-Batcave. În aprilie 1940, novicele Robin (de profesie acrobat) a fost introdus în poveste ca partenerul lui Batman (inspirat după Robin Hood şi Watson, partenerul lui Sherlock Holmes). În ciuda sporirii vânzărilor, Kane, creatorul lui Batman, preferă totuşi să-l prezinte pe Batman ca pe un personaj mai enigmatic şi singuratic. În cele din urmă, au fost  introduşi şi inamicii permanenţi ai lui Batman:Joker, un antagonist psihopat cu umor sadic-inspirat după Gwynplaine-personajul jucat de actorul german Conrad Veidt din filmul The Man Who Laughs (1928), şi Catwoman, un personaj feminin atractiv, senzual, abil, inspirată după actriţa Jean Harlow. 

Batman a continuat să capteze atenţia şi în perioada Războiului Rece. Se întâlneşte şi colaborează cu Superman în iunie 1952, în ediţia „Superman-The Mightiest Team în the World . 

A fost adorat, dar şi criticat . Psihologii îl criticau pentru că acesta comite crime şi se temeau că mulţi copii i-ar putea imita acţiunile. Îl criticau pentru că îi corupea moral pe mulţi tineri care încetau  să   mai aibă încredere în organele statutului şi începeau să-şi facă dreptate pe cont propriu. Batman a fost ba chiar acuzat şi de homosexualitate datorită relaţiei strânse cu Robin. În 1960, Batman devine membru al Ligii Justiţiei. 

În 1961 apare şi varianta feminină a lui Batman:Bat-Girl. Din 1964 însă, numărul de vânzări ale titlurilor din franciză „Batman” a scăzut dramatic.Bob Kane a notat că DC (Detective Comics) voia să-l ucidă pe Batman. Editorul Julius Schwartz a preluat şi a salvat franciză după ce i-a oferit supereroului o schimbare de înfăţişare . Batman era mai contemporan, poveştile erau mai umplute cu elemente detective, şi chiar şi Batmobilul a căpătat un nou aspect. Insignă supereroului ce cuprindea un liliac întunecat a căpătat un fond galben. Dacă în anii 50’, Batman se lupta cu extratereştrii şi călătorea în timp, din anii 60’, poveştile sale căpătau un aspect mai realist. 

900 000 de exemplare au ajuns în circulaţie datorită adaptării televizate.În 1986 a fost publicată seria „The Dark Knight Returns” care spunea povestea unui Batman bătrân, în vârstă de 50 de ani, aflat la pensie, dar pregătit să revină. 

Seria Batman a căpătat o atenţie şi mai mare în 1988 când producătorii au creat numărul de telefon 900 în care le cereau cititorilor să voteze moartea unui personaj, Jason Todd, cel de-al doilea Robin. Voturile au contat şi personajul a fost ucis . De atunci, seria Batman a fost revitalizată după ce a fost ecranizată mai des. Noi titluri despre aventurile lui Batman şi Robin au continuat să apară. În 2005, DC a lansat seria separată „All-Star Batman &Robin.”. Batman a fost prezent şi în seria „Identity Crisis”. În 2010, a fost publicată povestea „Batman:The Return of Bruce Wayne”. Seriile recente au fost „Batman:The Dark Knight” (2011-2014) şi „The New 52”. 

În ultimele decenii, Batman a înfruntat şi alţi inamici pe lângă Joker, ca Bane, Harley Quinn, Two-Faces, Mister Freeze sau Penguin, numărul acestora fiind de ordinul zecilor. 

1  primul comic cu batman www swapsale com  jpg jpeg

Ecranizarea supereroului

Prima adaptare ecranizată a fost serialul „Batman” în alb-negru, lansat în 1943, care cuprindea povestea aventurilor lui Batman(jucat de Lewis Wilson) şi Robin. Primul serial color a fost lansat în 1966, cu Adam West în rolul supereroului. Primul serial de animaţie a fost „The Adventures of Batman”, difuzat spre sfârşitul aniilor 60’. 

O altă serie animată celebră a fost difuzată în anii 1994-1995, urmând ca de la începutul aniilor 2000, supereroul să apară în serialul de animaţie Justice League de pe postul TV Cartoon Network.

Premiera primului film cu supereroul a avut loc în anul 1966:Batman-The Movie, tot cu Adam West în rolul protagonistului. 

Însă poate că unul dintre cele mai bune filme cu supereroul a fost „Batman” lansat în 1989, regizat de Tim Burton, cu Michael Keaton în rolul lui Batman. Filmul a avut atât de mult succes încât povestea a fost extinsă într-o trilogie. Din păcate, următoarele două filme, Batman Returns şi Batman Forever nu s-au dovedit a fi la fel de bune, iar în 1997 a fost lansat dezastruosul film „Batman &Robin” 

O trilogie de succes a fost lansată în 2005, avându-l pe Christopher Nolan ca producător, şi pe Christian Bale ca actor în rolul lui Batman, ceva mai adaptat la vremurile din prezent. The Dark Knight (2008), datorită şi prestaţiei reuşite a actorului Heath Ledger în rolul de Joker, a obţinut un profit uriaş de 500 milioane de dolari. Trilogia a fost încheiată spectaculos de filmul The Dark Knight Rises (2012) care a pus mai mult accent pe latura umană a supereroului. 

Din 2016, Batman revine (jucat de actorul Ben Affleck) în filmul Batman v Superman:Dawn of Justice. 

Batman a fost de asemenea ecranizat şi în jocuri video, ca Batman:Arkham Asylum(2009) şi Batman:Arkham City(2011). 

Concluzie 

Lipsit de puteri şi abilităţi supranaturale, dar dotat cu inteligenţă şi tehnologie, Batman se doveşte a fi un justiţiar emblematic al societăţii moderne atunci când autorităţile sunt copleşite de probleme sau sunt corupte. 

Este un lucru bun că ne imaginăm şi adorăm eroi care luptă pentru dreptate   fără a căuta faima şi răsplată şi tindem să-i imităm . 

Batman este exemplul perfect care ne arată că ne putem folosi inteligenţa, tehnologia, banii pentru binele comun şi pentru a lupta pentru dreptate, nu doar pentru a le folosi în scopuri egoiste. 

Şi iată că istoria ne arată de multe ori că au existat şi astfel de oamen:inventatori, savanţi, oameni de stat, artişti şi filantropi care au încercat să revoluţioneze şi să îmbunătăţească societatea  şi   care au luptat pentru dreptate.

Surse:

http://batman.wikia.com/wiki/Batman

https://www.youtube.com/watch?v=VJO2OxMHZOo