„Bârlogul Lupului” - Buncărul lui Hitler ascuns în pădurile Poloniei
În ianuarie 1945, una dintre cele mai cunoscute locații strategice ale Führer-ului, situată în prezent pe teritoriu polonez, în apropierea localității Ketrzyn din regiunea Lacurilor Mazuriene, era aruncată în aer cu scopul de a evita utilizarea sa de către Armata Roșie, ajunsă în zonă. În prezent, fostul buncăr reprezintă una dintre cele mai importante atracții turistice pentru pasionații de istorie, urmând a fi reamenajat pentru o mai bună punere în valoare a evenimentelor istorice desfășurate aici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Inaugurarea adăpostului blindat
Construcția bazei militare a fost finalizată în anul 1941, urmând a funcționa aici sediul central al frontului din Prusia de Est, din care Hitler își conducea mașina de război nazistă. Ansamblul era extins pe o suprafață de aproximativ 6, 5 kilometri pătrați și cuprindea un sistem de trei cercuri concentrice concepute cu scopul asigurării protecției. Mai mult, arhitecții au gândit o amplasare strategică, buncărul fiind camuflat de vegetația densă din zonă și păzit de trupele speciale ce staționau pe o rază de 75 de kilometri.
Ansamblul includea linia de cale ferată, un aeroport propriu, centrala ce asigura energia electrică, adăposturi pentru tancuri și baterii antiaeriene. La începutul anului 1945, cea mai mare parte a acestor facilități a fost distrusă de către naziști, în timpul retragerii din calea trupelor sovietice.
Buncărul lui Hitler la scurt timp după inaugurarea complexului
Denumirea de Wolfsschanze, în traducere „Bârlogul Lupului”, provine de la supranumele „Lupul” dobândit de către Adolf Hitler la începutul anilor'30 și utilizată în cercul său de apropiați. Această poreclă a dat numele altor două centre de comandă: Wolfsschlucht, din Belgia, respectiv Wehrwolf din Ucraina.
Organizarea cartierului general
Organizarea în cadrul bazei militare urma reguli deosebit de stricte. Campusul cuprindea 200 de clădiri și buncăre, împărțite în trei zone de securitate.
Birourile lui Hitler, în care accesul era permis doar celor foarte apropiați, se aflau în zona 1 de securitate, încadrate de ziduri cu o grosime de doi metri, realizate din beton armat, fapt ce a permis conservarea lor până în prezent. Sistemul de ventilație era atent monitorizat, pentru a evita gazarea, iar ferestrele nu erau niciodată amplasate către exterior, pentru a evita atacul vreunui lunetist.
Biroul lui Hitler din „Bârlogul Lupului”
Zona 2 cuprindea barăcile militare, alături de locuințele câtorva miniștri importanți ai celui de-al Treilea Reich, precum Albert Speer sau Joachim von Ribbentrop. Zona de securitate 3 era reprezentată de teritoriul minat ce înconjura campusul.
Viața de zi cu zi în „Bârlogul Lupului”
Adolf Hitler a petrecut aici mai mult de 800 de zile, în intervalul iunie 1941-noiembrie 1944, impunând un program zilnic respectat de întreaga reședință strategică.
Dimineața, în jurul orelor 9:30, Führer-ul își plimba ciobănescul german, Blondi, activitate urmată de citirea corespondenței și de ședințele de război în care se discutau strategiile de front. Ansamblul a fost vizitat și de către Mareșalul Ion Antonescu, la începutul anului 1942, ca participant la aceste ședințe.
Hitler alături de câinele său, Blondi
Vizita Mareșalului Antonescu la „Bârlogul Lupului”
Dejunul era luat întotdeauna la ora 14:00, respectându-se reguli de protocol stricte privind amplasarea în jurul mesei. După cafeaua de la ora 17:00, Hitler conducea o altă ședință de război, urmată de cină și de obișnuitele monologuri ale conducătorului ascultate de către anturajul său. Seara târziu, în „Bârlogul Lupului” se asculta muzică la gramofon sau se proiectau filme în sala de cinema.
În perioada sa de vârf, în buncăr lucrau 2000 de bărbați și numai 20 de femei. Totuși, anumiți istorici consideră aceste date subestimate, menționând peste 5000 de locuitori ai bazei militare. Poate cea mai grea sarcină revenea celor 15 femei ce trebuiau să guste mâncarea lui Hitler, riscându-și zilnic viața pentru a se asigura că aceasta nu este otrăvită. Recent, Margot Woelk, singura supraviețuitoare a acestei echipe, restul colegelor ei fiind ucise de către Armata Roșie, a descris pentru cotidianul The Telegraph teama cu care a trăit în „Bârlogul Lupului” pe toată durata celui de-al Doilea Război Mondial.
Ultimul atentat împotriva lui Hitler
Baza strategică a rămas în filele istoriei prin ultimul atentat îndreptat împotriva lui Hitler, ce a avut loc la data de 20 iulie 1944. Planul a fost conceput de colonelul Claus Schenk von Stauffenberg, comandantul Statului Major și un apropiat al Führer-ului, acesta fiind tot cel care a plasat servieta în interiorul căreia se afla o bombă activată, în timpul unei ședințe de război. Scopul era uciderea lui Hitler și eliminarea regimului nazist din Germania, urmând ca Armata de Rezervă să preia controlul politic și militar. Deși la Berlin se anunțase decesul lui Hitler, acesta a fost doar rănit superficial, un ofițer mutând neintenționat servieta, îndepărtând astfel bomba de ținta ei. În urma exploziei, patru persoane au decedat, iar aproape 5000 de persoane suspectate că au fost implicate în atentat au fost executate.
Povestea a fost ecranizată în anul 2008, sub denumirea de „
”, avându-l pe Tom Cruise în rolul principal, acela al colonelului german Claus Schenk von Stauffenberg.
Placa memorială dedicată colonelului Claus Schenk von Stauffenberg
Abandonarea „Bârlogului Lupului”
Buncărul a fost prevăzut încă din etapa de proiectare cu un sistem centralizat de demolare, care putea fi acționat în cazul unei invazii a trupelor inamice. În octombrie 1944, armata sovietică înaintase până la frontiera Prusiei de Est, în timpul acțiunii cunoscute drept Ofensiva Baltică. Astfel, în luna următoare, Hitler ordonă distrugerea complexului, acțiune finalizată abia în noaptea de 24 spre 25 ianuarie 1945.
Militarii sovietici au ajuns aici două zile mai târziu, la 27 ianuarie. Cantități imense de explozibil au fost utilizate, iar buncărele au fost grav avariate de către armata nazistă, pentru o singură clădire fiind necesare 8 tone de TNT. Totuși, sinistrele structuri din beton armat s-au păstrat până în prezent, doar interiorul fiind complet distrus.
Schimbarea destinației sitului
Situl istoric a fost deschis pentru vizitatori încă de la instalarea regimului comunist, însă aici era organizată doar o expoziție cu fotografii de război, accesul în restul arealului fiind restricționat din cauza pericolului reprezentat de cele 54000 de mine ce înconjurau complexul camuflat, fiind nevoie de peste zece ani pentru a curăța terenul.
Bombă expusă în cadrul campusului
Exploatarea mai intensă a potențialului turistic al zonei a debutat abia după instaurarea democrației în Polonia, în anul 1989, situl fiind administrat inițial de către o societate privată, iar în prezent – de Serviciul Forestier Polonez. În anul 2014, aproximativ 180000 de turiști, majoritatea polonezi și nemți, au vizitat ansamblul istoric. Campusul a fost adesea catalogat de istorici drept „un Disneyland grotesc”, întrucât în ultimii ani unele clădiri ale complexului au fost transformate în hoteluri și restaurante, iar pădurile din jur – în terenuri destinate practicării paintball-ului sau tirului.
De curând, autoritățile poloneze și-au anunțat intenția de a îmbunătăți infrastructura de acces către „Bârlogul Lupului”, de a concepe o serie de trasee tematice și de a renova întregul adăpost, prin efectuarea unor reconstituiri ale clădirilor inițiale și inaugurarea unui centru istoric, accesibilizând astfel istoria pentru generațiile tinere și transformând fostul buncăr nazist în cel mai mare obiectiv turistic de pe teritoriul Poloniei de Nord.
Vizitarea complexului
Ansamblul, situat la 250 de kilometri de capitala Varșovia, poate fi vizitat pe cont propriu sau prin intermediul unor agenții ce oferă excursii ghidate, iar turul durează aproximativ două ore. Cea mai mare parte a buncărelor sunt parțial distruse sau instabile astfel încât explorarea lor trebuie făcută cu precauție. Una dintre puținele structuri vizitabile este cea centrală, având numărul 13, reprezentând Buncărul lui Hitler.
Buncărul lui Hitler în prezent
Acesta șochează turiștii prin camerele și coridoarele sale întunecate și umede, fiind necesară o lanternă pentru vizitarea sa, dar și prin ecourile cu tentă sinistră. În prezent, natura și-a reluat drepturile, iar majoritatea zidurilor și aleilor sunt acoperite cu o vegetație deasă. Astfel, cele mai bune perioade pentru vizitarea „Bârlogului Lupului” sunt începutul primăverii și toamna, când clădirile nu mai sunt acoperite de stratul foliar.
Harta complexului „Bârlogul Lupului”
Wolfsschanze - Wilczy Szaniec - Wolf's Lairfrom ZALUSKArton Vimeo.