ÔÇ×B├órlogul LupuluiÔÇŁ   Bunc─ârul lui Hitler ascuns ├«n p─âdurile Poloniei jpeg

ÔÇ×B├órlogul LupuluiÔÇŁ - Bunc─ârul lui Hitler ascuns ├«n p─âdurile Poloniei

­čôü Al Doilea R─âzboi Mondial
Autor: Olimpia Cop─âcenaru

├Än ianuarie 1945, una dintre cele mai cunoscute loca╚Ťii strategice ale F├╝hrer-ului, situat─â ├«n prezent pe teritoriu polonez, ├«n apropierea localit─â╚Ťii Ketrzyn din regiunea Lacurilor Mazuriene, era aruncat─â ├«n aer cu scopul de a evita utilizarea sa de c─âtre Armata Ro╚Öie, ajuns─â ├«n zon─â. ├Än prezent, fostul bunc─âr reprezint─â una dintre cele mai importante atrac╚Ťii turistice pentru pasiona╚Ťii de istorie, urm├ónd a fi reamenajat pentru o mai bun─â punere ├«n valoare a evenimentelor istorice desf─â╚Öurate aici ├«n timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial.

Inaugurarea ad─âpostului blindat

Construc╚Ťia bazei militare a fost finalizat─â ├«n anul 1941, urm├ónd a func╚Ťiona aici sediul central al frontului din Prusia de Est, din care Hitler ├«╚Öi conducea ma╚Öina de r─âzboi nazist─â. Ansamblul era extins pe o suprafa╚Ť─â de aproximativ 6, 5 kilometri p─âtra╚Ťi ╚Öi cuprindea un sistem de trei cercuri concentrice concepute cu scopul asigur─ârii protec╚Ťiei. Mai mult, arhitec╚Ťii au g├óndit o amplasare strategic─â, bunc─ârul fiind camuflat de vegeta╚Ťia dens─â din zon─â ╚Öi p─âzit de trupele speciale ce sta╚Ťionau pe o raz─â de 75 de kilometri.

Ansamblul includea linia de cale ferat─â, un aeroport propriu, centrala ce asigura energia electric─â, ad─âposturi pentru tancuri ╚Öi baterii antiaeriene. La ├«nceputul anului 1945, cea mai mare parte a acestor facilit─â╚Ťi a fost distrus─â de c─âtre nazi╚Öti, ├«n timpul retragerii din calea trupelor sovietice.  

h budowa jpg jpeg

Bunc─ârul lui Hitler la scurt timp dup─â inaugurarea complexului

Denumirea de Wolfsschanze, ├«n traducere ÔÇ×B├órlogul LupuluiÔÇŁ, provine de la supranumele ÔÇ×LupulÔÇŁ dob├óndit de c─âtre Adolf Hitler la ├«nceputul anilor'30 ╚Öi utilizat─â ├«n cercul s─âu de apropia╚Ťi. Aceast─â porecl─â a dat numele altor dou─â centre de comand─â: Wolfsschlucht, din Belgia, respectiv Wehrwolf din Ucraina. 

Organizarea cartierului general

Organizarea ├«n cadrul bazei militare urma reguli deosebit de stricte. Campusul cuprindea 200 de cl─âdiri ╚Öi bunc─âre, ├«mp─âr╚Ťite ├«n trei zone de securitate.

Birourile lui Hitler, ├«n care accesul era permis doar celor foarte apropia╚Ťi, se aflau ├«n zona 1 de securitate, ├«ncadrate de ziduri cu o grosime de doi metri, realizate din beton armat, fapt ce a permis conservarea lor p├ón─â ├«n prezent. Sistemul de ventila╚Ťie era atent monitorizat, pentru a evita gazarea, iar ferestrele nu erau niciodat─â amplasate c─âtre exterior, pentru a evita atacul vreunui lunetist.

h zimmer jpg jpeg

Biroul lui Hitler din ÔÇ×B├órlogul LupuluiÔÇŁ

Zona 2 cuprindea bar─âcile militare, al─âturi de locuin╚Ťele c├ótorva mini╚Ötri importan╚Ťi ai celui de-al Treilea Reich, precum Albert Speer sau Joachim von Ribbentrop. Zona de securitate 3 era reprezentat─â de teritoriul minat ce ├«nconjura campusul.

Via╚Ťa de zi cu zi ├«n ÔÇ×B├órlogul LupuluiÔÇŁ

Adolf Hitler a petrecut aici mai mult de 800 de zile, ├«n intervalul iunie 1941-noiembrie 1944, impun├ónd un program zilnic respectat de ├«ntreaga re╚Öedin╚Ť─â strategic─â.

Diminea╚Ťa, ├«n jurul orelor 9:30, F├╝hrer-ul ├«╚Öi plimba ciob─ânescul german, Blondi, activitate urmat─â de citirea coresponden╚Ťei ╚Öi de ╚Öedin╚Ťele de r─âzboi ├«n care se discutau strategiile de front. Ansamblul a fost vizitat ╚Öi de c─âtre Mare╚Öalul Ion Antonescu, la ├«nceputul anului 1942, ca participant la aceste ╚Öedin╚Ťe.

hitlerandblondie1 jpg jpeg

Hitler alături de câinele său, Blondi

sm0 2 12435 jpg jpeg

Vizita Mare╚Öalului Antonescu la ÔÇ×B├órlogul LupuluiÔÇŁ

Dejunul era luat ├«ntotdeauna la ora 14:00, respect├óndu-se reguli de protocol stricte privind amplasarea ├«n jurul mesei. Dup─â cafeaua de la ora 17:00, Hitler conducea o alt─â ╚Öedin╚Ť─â de r─âzboi, urmat─â de cin─â ╚Öi de obi╚Önuitele monologuri ale conduc─âtorului ascultate de c─âtre anturajul s─âu. Seara t├órziu, ├«n ÔÇ×B├órlogul LupuluiÔÇŁ se asculta muzic─â la gramofon sau se proiectau filme ├«n sala de cinema.

├Än perioada sa de v├órf, ├«n bunc─âr lucrau 2000 de b─ârba╚Ťi ╚Öi numai 20 de femei. Totu╚Öi, anumi╚Ťi istorici consider─â aceste date subestimate, men╚Ťion├ónd peste 5000 de locuitori ai bazei militare. Poate cea mai grea sarcin─â revenea celor 15 femei ce trebuiau s─â guste m├óncarea lui Hitler, risc├óndu-╚Öi zilnic via╚Ťa pentru a se asigura c─â aceasta nu este otr─âvit─â. Recent, Margot Woelk, singura supravie╚Ťuitoare a acestei echipe, restul colegelor ei fiind ucise de c─âtre Armata Ro╚Öie, a descris pentru cotidianul The Telegraph teama cu care a tr─âit ├«n ÔÇ×B├órlogul LupuluiÔÇŁ pe toat─â durata celui de-al Doilea R─âzboi Mondial.

Ultimul atentat împotriva lui Hitler

Baza strategic─â a r─âmas ├«n filele istoriei prin ultimul atentat ├«ndreptat ├«mpotriva lui Hitler, ce a avut loc la data de 20 iulie 1944. Planul a fost conceput de colonelul Claus Schenk von Stauffenberg, comandantul Statului Major ╚Öi un apropiat al F├╝hrer-ului, acesta fiind tot cel care a plasat servieta ├«n interiorul c─âreia se afla o bomb─â activat─â, ├«n timpul unei ╚Öedin╚Ťe de r─âzboi. Scopul era uciderea lui Hitler ╚Öi eliminarea regimului nazist din Germania, urm├ónd ca Armata de Rezerv─â s─â preia controlul politic ╚Öi militar. De╚Öi la Berlin se anun╚Ťase decesul lui Hitler, acesta a fost doar r─ânit superficial, un ofi╚Ťer mut├ónd neinten╚Ťionat servieta, ├«ndep─ârt├ónd astfel bomba de ╚Ťinta ei. ├Än urma exploziei, patru persoane au decedat, iar aproape 5000 de persoane suspectate c─â au fost implicate ├«n atentat au fost executate.

foto5 asasinat hitler jpg jpeg

Povestea a fost ecranizat─â ├«n anul 2008, sub denumirea de ÔÇ×

ÔÇŁ, av├óndu-l pe Tom Cruise ├«n rolul principal, acela al colonelului german Claus Schenk von Stauffenberg. 

foto6 placa memoriala stauffenberg jpg jpeg

Placa memorial─â dedicat─â colonelului Claus Schenk von Stauffenberg

Abandonarea ÔÇ×B├órlogului LupuluiÔÇŁ

Bunc─ârul a fost prev─âzut ├«nc─â din etapa de proiectare cu un sistem centralizat de demolare, care putea fi ac╚Ťionat ├«n cazul unei invazii a trupelor inamice. ├Än octombrie 1944, armata sovietic─â ├«naintase p├ón─â la frontiera Prusiei de Est, ├«n timpul ac╚Ťiunii cunoscute drept Ofensiva Baltic─â. Astfel, ├«n luna urm─âtoare, Hitler ordon─â distrugerea complexului, ac╚Ťiune finalizat─â abia ├«n noaptea de 24 spre 25 ianuarie 1945.

Militarii sovietici au ajuns aici dou─â zile mai t├órziu, la 27 ianuarie. Cantit─â╚Ťi imense de explozibil au fost utilizate, iar bunc─ârele au fost grav avariate de c─âtre armata nazist─â, pentru o singur─â cl─âdire fiind necesare 8 tone de TNT. Totu╚Öi, sinistrele structuri din beton armat s-au p─âstrat p├ón─â ├«n prezent, doar interiorul fiind complet distrus.

Schimbarea destina╚Ťiei sitului

Situl istoric a fost deschis pentru vizitatori ├«nc─â de la instalarea regimului comunist, ├«ns─â aici era organizat─â doar o expozi╚Ťie cu fotografii de r─âzboi, accesul ├«n restul arealului fiind restric╚Ťionat din cauza pericolului reprezentat de cele 54000 de mine ce ├«nconjurau complexul camuflat, fiind nevoie de peste zece ani pentru a cur─â╚Ťa terenul.

foto7 bomba jpg jpeg

Bombă expusă în cadrul campusului

Exploatarea mai intens─â a poten╚Ťialului turistic al zonei a debutat abia dup─â instaurarea democra╚Ťiei ├«n Polonia, ├«n anul 1989, situl fiind administrat ini╚Ťial de c─âtre o societate privat─â, iar ├«n prezent ÔÇô de Serviciul Forestier Polonez. ├Än anul 2014, aproximativ 180000 de turi╚Öti, majoritatea polonezi ╚Öi nem╚Ťi, au vizitat ansamblul istoric. Campusul a fost adesea catalogat de istorici drept ÔÇ×un Disneyland grotescÔÇŁ, ├«ntruc├ót ├«n ultimii ani unele cl─âdiri ale complexului au fost transformate ├«n hoteluri ╚Öi restaurante, iar p─âdurile din jur ÔÇô ├«n terenuri destinate practic─ârii paintball-ului sau tirului.

De cur├ónd, autorit─â╚Ťile poloneze ╚Öi-au anun╚Ťat inten╚Ťia de a ├«mbun─ât─â╚Ťi infrastructura de acces c─âtre ÔÇ×B├órlogul LupuluiÔÇŁ, de a concepe o serie de trasee tematice ╚Öi de a renova ├«ntregul ad─âpost, prin efectuarea unor reconstituiri ale cl─âdirilor ini╚Ťiale ╚Öi inaugurarea unui centru istoric, accesibiliz├ónd astfel istoria pentru genera╚Ťiile tinere ╚Öi transform├ónd fostul bunc─âr nazist ├«n cel mai mare obiectiv turistic de pe teritoriul Poloniei de Nord. 

Vizitarea complexului

Ansamblul, situat la 250 de kilometri de capitala Var╚Öovia, poate fi vizitat pe cont propriu sau prin intermediul unor agen╚Ťii ce ofer─â excursii ghidate, iar turul dureaz─â aproximativ dou─â ore. Cea mai mare parte a bunc─ârelor sunt par╚Ťial distruse sau instabile astfel ├«nc├ót explorarea lor trebuie f─âcut─â cu precau╚Ťie. Una dintre pu╚Ťinele structuri vizitabile este cea central─â, av├ónd num─ârul 13, reprezent├ónd Bunc─ârul lui Hitler.

foto8 buncar hitler jpg jpeg

Buncărul lui Hitler în prezent

Acesta ╚Öocheaz─â turi╚Ötii prin camerele ╚Öi coridoarele sale ├«ntunecate ╚Öi umede, fiind necesar─â o lantern─â pentru vizitarea sa, dar ╚Öi prin ecourile cu tent─â sinistr─â. ├Än prezent, natura ╚Öi-a reluat drepturile, iar majoritatea zidurilor ╚Öi aleilor sunt acoperite cu o vegeta╚Ťie deas─â. Astfel, cele mai bune perioade pentru vizitarea ÔÇ×B├órlogului LupuluiÔÇŁ sunt ├«nceputul prim─âverii ╚Öi toamna, c├ónd cl─âdirile nu mai sunt acoperite de stratul foliar.

foto9 harta barlogul lupului jpg jpeg

Harta complexului ÔÇ×B├órlogul LupuluiÔÇŁ  

Wolfsschanze - Wilczy Szaniec - Wolf's Lairfrom ZALUSKArton Vimeo.