Sakura, tradiţia cireşilor înfloriţi
Sakura sau sărbătoarea înfloririi cireşilor, evenimentul spectaculos al naturii, o tradiţie japoneză care este aşteptată de întreaga lume. Având o istorie care merge până în secolul al VIII-lea, floarea de cireş este simbolul naţional al Japoniei.
Numită iniţial hanami, sărbătoarea înfloririi cireşilor se spune că ar fi început încă din perioada Nara, 710-794. La început, sakura era sărbătorită doar de către elita imperială, iar mai apoi în societatea samurailor. Mai apoi, în timpul perioadei Edo, tradiţia s-a răspândit şi printre oamenii de rând. Tokugawa Yoshimune, cel de-al VIII-lea shogun a plantat arii de mii de metri pentru a încuraja această tradiţie de sărbătorire a primăverii.
În fiecare an, oamenii din popor, dar şi agenţia de meteorologie japoneză fac predicţii în privinţa zilelor exacte când pomii vor înflori. De obicei, evenimentul începe în luna ianuarie, în Okinawa, şi ajunge în Tokyo la finalul lunii martie. Festivalul japonez dat în cinstea înfloririi cireşilor a fost înregistrat pentru prima data în secolul al VIII-lea, în cronica lui Nihon Shoki, despre care spunea că ar fi fost o sărbătoare din secolul al III-lea.
În Japonia, adesea cireşii înfloriţi sunt asemănaţi cu norii, simbol al efemerităţii vieţii, un aspect al culturii japoneze, influenţat de către credinţa buddhistă. Simbolistica florilor de cireşi mai este legată şi de acceptarea destinului sau a karmei, drept pentru care imaginea a fost folosită în arta japoneză, în manga, anime, dar şi în filme sau muzică.
În timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial florile de cireş au fost folosite pentru a motiva soldaţii japonezi, pentru a insufla naţionalismul în rândul populaţiei. Chiar şi înainte de război, sakura a fost folosită în scop de propagandă. În 1932, Akiki Yosano compara soldaţii japonezi ce erau plecaţi în China, cu florile de cireşi.