Istoria trece prin stomac: Napoleon şi „Puiul Victoriei“
Când spui Napoleon Bonaparte (1769-1821), te gândeşti la marele războinic pe care Rusia, Austria şi Prusia l-au numit „duşmanul umanităţii“. Te gândeşti la cel care a cucerit mare parte a Europei. Însă, puţini ştiu că în timpul domniei sale, bucătăria franceză a cunoscut o înflorire extraordinară.
Istoricii îl menţionează pe Napoleon Bonaparte nu doar ca pe o mare figură războinică, ci şi ca pe un personaj care a influenţat lumea culinară. În timpul campaniilor militare ale lui Napoleon, soldaţii francezi au suferit de foame. Se pare, însă, că Napoleon se hrănea destul de bine. Legenda spune că lui Napoleon i-ar fi plăcut câteva feluri de mâncare:„Chicken Marengo“ (Pui Marengo), „Lobster Thermidor“ (Homar Thermidor) şi plăcintele.
Există mai multe feluri de a găti „Pui Marengo“, reteţă care presupune pui înăbuşit în sos de roşii, cu usturoi şi ciuperci. Vocile istoriei îl amintesc pe Dunand, bucătarul lui Napoleon, care ar fi creat acest fel de mâncare pentru a celebra, în anul 1800, victoria francezilor asupra austriecilor, în bătălia de la Marengo, din nordul Italiei.
Napoleon avea obiceiul să nu mănânce nimic înainte de luptă, însă după o bătălie era lihnit. Nu o dată s-a întâmplat ca bucătarul să rămână fără provizii, aşa că, într-o zi, a făcut rost de un pui, de câţiva raci, de ouă, de puţin usturoi şi de câteva roşii. A tăiat puiul, l-a fript împreună cu usturoiul şi peste el a adăugat roşii tocate şi puţin coniac. Ca garnitură, a prăjit puţină pâine din raţia armatei, alături de câteva ouă şi de raci.
Se spune că lui Napoleon i-a plăcut „acest fel de mâncare a victoriei“ şi ar fi poruncit să i se prepare după fiecare bătălie. Când bucătarul Dunand a pus vin alb în loc de coniac şi a scos racul de la garnitură, Napoleon a refuzat să mai mănânce. Acest fel de mâncare este popular şi astăzi, mai ales în Europa.Conform reţetei, „Puiul Marengo“ se prepară astfel:2 linguri de ulei de măsline, patru bucăţi de piept de pui, o grămăjoară de ciuperci tăiate felii, ceapă, o linguriţă de usturoi tocat mărunt, cimbru, sare, piper negru, câteva roşii tocate, jumătate de ceaşcă de vin alb sau de supă de pui. Când uleiul s-a încins bine, se adaugă bucăţile de pui, care se rumenesc pe ambele părţi. Puiul se scoate pe o farfurie. În uleiul încins se aruncă ciupercile, ceapa şi usturoiul şi se gătesc până devin aurii.
Peste acestea se pune din nou puiul, asezonat cu cimbru, sare şi piper. La sfârşit se adaugă roşiile şi vinul, se acoperă şi se lasă timp de zece minute la fiert. Acest fel de mâncare poate fi servit cu o garnitură de orez.