Antonio Tajani, Pre╚Öedintele Parlamentului European: Visul european risc─â s─â dispar─â din cauza crizei imigra╚Ťiei   jpeg

Antonio Tajani, Pre╚Öedintele Parlamentului European: Visul european risc─â s─â dispar─â din cauza crizei imigra╚Ťiei

­čôü Istorie recent─â
Autor: Antonio Tajani

Urm─âtorul Consiliu European este decisiv pentru viitorul Europei. Dac─â statele membre nu g─âsesc ├«mpreun─â modul de a st─âvili ╚Öi a reglementa fluxurile de imigran╚Ťi ╚Öi solicitan╚Ťi de azil, ├«nsu╚Öi proiectul european poate primi o lovitur─â fatal─â. 

UE ╚Öi statele sale membre au descoperit cu o ├«nt├órziere vinovat─â acest fenomen ╚Öi s-au limitat s─â-i suporte consecin╚Ťele, ├«ncerc├ónd s─â-i reduc─â daunele ╚Öi s─â-l ├«ncetineasc─â la frontierele noastre.

P├ón─â ├«n 2050 popula╚Ťia Africii se va dubla, dep─â╚Öind 2,5 miliarde de locuitori. Dac─â nu intervenim rapid, actualele sute de mii de migran╚Ťi vor deveni milioane, cu consecin╚Ťe devastatoare pentru Europa.

Cauzele acestor fluxuri sunt instabilitatea ╚Öi nesiguran╚Ťa din vaste regiuni ale Africii ╚Öi Orientului Mijlociu, precum ╚Öi terorismul, s─âr─âcia, foametea ╚Öi schimb─ârile climatice. Numai ├«ntre 2014 ╚Öi 2017, cel pu╚Ťin 13 000 de persoane ╚Öi-au pierdut via╚Ťa ├«n Marea Mediteran─â, f─âr─â a socoti zecile de mii de mor╚Ťi din de╚Öertul Sahara.

Cet─â╚Ťenii no╚Ötri nu mai sunt dispu╚Öi s─â accepte o Europ─â f─âr─â ap─ârare, incapabil─â s─â ofere r─âspunsuri structurale la aceast─â tragedie. Ei doresc o Uniune care s─â fie solidar─â cu cei ce fug din calea persecu╚Ťiilor ╚Öi r─âzboaielor, dar ferm─â cu cei care nu au dreptul s─â intre sau s─â r─âm├ón─â ├«n Europa.

Următorul summit UE este ultima ocazie de a nu înșela așteptările a jumătate de miliard de europeni.

Este nevoie de curaj ╚Öi de o strategie real─â pe termen scurt, mediu ╚Öi lung, bazat─â pe doi piloni: pe de-o parte, oprirea rapid─â a plec─ârilor din ╚Ť─ârile de tranzit ╚Öi de pe coastele africane, permi╚Ť├ónd sosirea ├«n condi╚Ťii de siguran╚Ť─â numai a celor care au ├«ntr-adev─âr drept de azil; pe de alt─â parte, distribuirea solicitan╚Ťilor de azil ├«n ╚Ť─ârile europene ├«n temeiul unui mecanism automat ╚Öi obligatoriu.

├Än viitorul foarte apropiat, trebuie oprite plec─ârile ╚Öi ├«mpiedica╚Ťi cei care introduc ilegal migran╚Ťi s─â pun─â ├«n pericol via╚Ťa a zeci de mii de persoane. Cei care au ├«ntr-adev─âr nevoie de azil nu pot fi l─âsa╚Ťi la mila trafican╚Ťilor f─âr─â scrupule. Blocarea plec─ârilor ├«nseamn─â ╚Öi eliminarea profiturilor acestor negustori de b─ârba╚Ťi, femei ╚Öi copii.

Urm├ónd exemplul ├«n╚Ťelegerii cu Turcia, care a permis ├«nchiderea rutei Balcanilor, UE trebuie s─â investeasc─â cel pu╚Ťin 6 miliarde pentru a ├«nchide rutele din Marea Mediteran─â.

A╚Öa cum este cazul cooper─ârii UE-Niger, trebuie s─â colabor─âm mai mult cu ╚Ť─ârile de tranzit, cum ar fi Mauritania, Mali, Ciad, Tunisia, Maroc, Algeria ╚Öi Libia.

├Änainte de 2016, treceau din Niger 150 000 de migran╚Ťi pe an. ├Än 2018, num─ârul acestora a sc─âzut la 5 000. A fost posibil─â ╚Öi evacuarea din Libia a 1 500 de solicitan╚Ťi de azil, primi╚Ťi temporar ├«n Niger.

La jum─âtatea lunii iulie, voi merge la Niamey ╚Öi Agadez pentru a consolida cooperarea noastr─â cu Nigerul, conduc├ónd ╚Öi o misiune de diploma╚Ťie economic─â la care particip─â ├«ntreprinz─âtori europeni.

Dintre cele 650 000 de mii de cereri de azil prezentate ├«n UE ├«n 2017, 416 000 au fost depuse ├«n numai trei ╚Ť─âri: Germania, Italia ╚Öi Fran╚Ťa. Aceast─â nedreptate flagrant─â este legat─â de Regulamentul Dublin, care genereaz─â din ce ├«n ce mai multe conflicte ╚Öi tensiuni ├«ntre statele noastre membre.

Trebuie s─â-l modific─âm. Avem nevoie de un sistem european de azil mai just ╚Öi mai eficient. ├Än noiembrie 2017, Parlamentul European a adoptat, cu o larg─â majoritate, o propunere de distribuire echitabil─â a solicitan╚Ťilor de azil. Le-am scris ╚Öefilor de stat ╚Öi de guvern din UE, solicit├óndu-le s─â foloseasc─â acest test ca baz─â a reformei.

Pentru a convinge statele cele mai reticente s─â accepte aceast─â redistribuire, trebuie s─â garant─âm c─â Uniunea are capacitatea de a controla frontierele externe ╚Öi de a bloca plec─ârile din nordul Africii. ├Än acest mod, ar ajunge ├«n Europa numai cei care au dreptul la protec╚Ťie prin proiectele de reinstalare ale ├Änaltului Comisariat pentru Refugia╚Ťi al ONU. Aceste persoane ar fi transferate ├«n condi╚Ťii de siguran╚Ť─â ╚Öi distribuite ├«n mod echitabil ├«ntre statele UE de primire, a╚Öa cum se ├«nt├ómpl─â deja cu refugia╚Ťi din taberele din Turcia, Iordania ╚Öi Liban.

├Än lipsa unei strategii europene credibile, bazat─â pe ace╚Öti doi piloni, va prevala principiul ÔÇ×fiecare pentru sineÔÇŁ, cu o ÔÇ×rena╚ŤionalizareÔÇŁ a politicilor ├«n domeniul migra╚Ťiei, ├«nchiderea frontierelor na╚Ťionale ╚Öi sf├ór╚Öitul Schengen.

În paralel, Uniunea trebuie să coordoneze eforturile de stabilizare a Libiei, pentru ca acest stat să poată deveni un partener real al UE.

├Än cur├ónd, m─â voi deplasa ├«n Libia pentru a discuta rolul pe care Parlamentul European ├«l poate avea ├«n acest proces ╚Öi ├«n organizarea viitoarelor alegeri democratice. Suntem dispu╚Öi s─â punem la dispozi╚Ťie resurse ╚Öi competen╚Ťe, inclusiv ├«n cadrul unei conferin╚Ťe care s─â reuneasc─â ├«n Parlament toate p─âr╚Ťile interesate.

ant jpg jpeg

Foto: Antonio Tajani, Președintele Parlamentului European

O strategie ├«ntr-adev─âr eficace trebuie s─â abordeze ╚Öi cauzele acestor veritabile exoduri. Solicit─âm alocarea de fonduri, ├«n urm─âtorul buget al UE, dedicate unui Plan Marshall pentru Africa. Este nevoie de cel pu╚Ťin 40 de miliarde EUR pentru a mobiliza investi╚Ťii de 500 de miliarde EUR ├«n urm─âtorul deceniu. Obiectivul este crearea de perspective ╚Öi speran╚Ťe pentru tinerii africani ├«n ╚Ť─ârile lor. Aceste investi╚Ťii, ├«nso╚Ťite de o diploma╚Ťie economic─â solid─â ╚Öi cote de imigran╚Ťi legali, pot facilita acordurile de repatriere cu ╚Ť─ârile de origine.

Visul european risc─â s─â dispar─â din cauza crizei imigra╚Ťiei. Nu putem ╚Öi nu trebuie s─â accept─âm ca a╚Öa ceva s─â se ├«nt├ómple. Este nevoie de curaj, hot─âr├óre ╚Öi ambi╚Ťie pentru a g─âsi ├«mpreun─â noi solu╚Ťii.

Parlamentul European ├«╚Öi face datoria, propun├ónd o strategie articulat─â ╚Öi credibil─â. Fac un apel c─âtre ╚Öefii de stat ╚Öi de guvern s─â lase la o parte logica egoismului na╚Ťional ╚Öi s─â ac╚Ťioneze ├«mpreun─â pentru a evita sf├ór╚Öitul Uniunii.