Gheorghe Gheorghiu Dej, Ana Pauker și Petru Groza (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 109/1945)

Ana Pauker, informată de ambasadorul României la Moscova

Scrisori către tovarăşa Ana, volum iscălit de Ion Calafeteanu, redă fragmente dintr-un raport trimis Anei Pauker, ministru de Externe al României comuniste, de Simion Bughici, ambasadorul României la Moscova, la începutul lui 1951. 

Omul Anei Pauker relatează cele spuse de A. Vîşinski, ministrul de Externe sovietic, la recepţia de la Ambasadă, din 30 decembrie 1947. Diplomatul rus le-a povestit celor prezenţi, off the record, întîmplări de la recenta sesiune a Adunării Generale a ONU:

„La un moment dat – arăta Simion Bughici – tovarăşul Vîşinski a spus: «Să vă spun o anecdotă din lumea politică. Îl văd aici pe E(h)renburg şi îl previn că nu este publicabilă.

La Adunarea Naţiunilor Unite, la una din şedinţe, Truman a fost întrebat de reprezentantul unei ţări referitor la o chestiune la care acesta nu avea ce să răspundă şi nu-i era plăcut să spună ceva. Ca să scape de insistenţa celui ce pusese întrebarea, Truman a spus:

– Eu îl am pe Acheson pentru întrebări. Întrebaţi-l pe el.

Un delegat indian îi spune atunci lui Truman:

– Eu înţeleg lucrurile cam aşa cum sună un proverb indian: dacă ţi-ai cumpărat cîine, de ce să latri singur?!»”.

Ion Calafeteanu redă acest fragment pentru a demonstra ce-i scriau Anei Pauker oamenii săi de la diferite ambasade. Eu însă l-am transcris pentru zicerea delegatului indian:

„Dacă ţi-ai cumpărat cîine, de ce să latri singur?!”.

Zicere valabilă pentru toate situaţiile politice (interne şi externe) în care cei mari îi folosesc pe cei mici pe post de lătrători!

Foto sus: Gheorghe Gheorghiu Dej, Ana Pauker și Petru Groza (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 109/1945)

Mai multe pentru tine...