image

Aerul condiționat – eroul fără pelerină din timpul verii

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

A venit vara, acoperă-mi inima cu ceva, cu o briză de aer rece și nu cu altceva. Probabil că și tu ai observat că vara și-a intrat oficial în drepturi și că razele soarelui ne încălzesc atât inimile de bucurie, cât și locuințele. Ei bine, faptul că la tine în casă este cald poate să fie neplăcut, mai ales dacă ești sensibil la căldură. Tocmai de asta, acum aproximativ 100 de ani a apărut pe piață primul aer condiționat.

Fie că ești în mașină, autobuz sau acasă, aerul condiționat este prezent aproape peste tot pe unde mergi vara. Gândește-te doar de câte ori te întâlnești cu el pe parcursul unei zile obișnuite de vară. Fix după ce pleci de acasă de dimineață, fie că te urci în mașină sau autobuz, dai prima dată de aerul condițioant. După aceea, ajungi la muncă unde te întâmpină un val plăcut de aer condiționat. Și după muncă, dacă mai vrei să bei un suc rece ajungi la o cafenea unde aerul condiționat menține temperatura constantă.

Așa că, dacă tot este atât de prezent pe oriunde mergi, de ce să nu fie prezent și la tine în casă? Poți să îl pornești în timpul zilei sau chiar noaptea dacă ești genul care nu adoarme fără pătură inclusiv vara. Dacă deja te gândești unde să pui aerul condițioant din casă, acest articol este pentru tine. Iată câteva sfaturi utile pe care să le urmezi înainte de a-ți comanda noul aparat de aer conditionat de la Emag sau înainte de a-l schimba pe cel vechi.

Cum funcționează un aparat de aer condiționat?

Înainte de a trece la sfaturi legate de cum să alegi un aer condiționat, ar trebui să cunoști, cel puțin în linii mari, cum funcționează un aer condiționat. Aerul condiționat scade temperatura dintr-o cameră, folosind transferul de căldură dintr-un loc în altul. Practic ia aerul cald și îl răcește, folosind un agent de răcire care circulă prin sistem și suferă schimbări de stare pentru a elimina căldura.

Nu-ți face griji, nu trebuie să cumperi lichidul de răcire, aerul condiționat vine deja cu lichidul de răcire în interior, doar că la ceva timp ar trebui să mai verifici nivelul acestuia. Nimic nu este perfect, așa că mai pot apărea pierderi de lichid, dar totul se rezolvă foarte ușor. Indicat este să verifici la ceva timp nivelul acestuia pentru că s-ar putea ca aparatul de aer condiționat să nu mai răcească fix când ai cea mai mare nevoie de el. Cel mai bine ești precaut și ai grijă la aceste aspecte, ca să fie totul cool.

Ce aparate de aer condiționat să alegi?

Dacă deja te-ai decis că un aparat de aer condiționat o să te salveze de căldura insuportabilă a verii și ți-am explicat puțin procesul de funcționare, haide să vedem și cele două mari opțiuni din care poți alege. Poți alege un model clasic, cu fixare în perete și unitate exterioară sau un aer condiționat portabil. Și așa cum e în viață, fiecare vine cu avantajele și dezavantajele sale. Depinde foarte mult de ceea ce vrei tu, dar și de bugetul de care dispui.

Aparatul de aer condiționat fix și cu unitate exterioară, deși se fixează în perete și nu se mai poate muta, are o putere mai mare și face mai multă răcoare. În timp ce aerul condiționat portabil poate să facă răcoare în orice cameră vrei, la fel ca un ventilator. Așa că, poți să îl iei după tine în dormitor sau la bucătărie, în timp ce gătești. În plus este și mai ieftin, comparativ cu cel clasic.

Prima dată cu aer condiționat? Hai să îți spunem ce să nu faci.

Aerul condiționat, la fel ca orice aparat din casă, funcționează pe bază de curent electric și nu trebuie să îl forțezi foarte mult, deoarece riști să îl strici. Deși căldura poate să fie insuportabilă, asta nu înseamnă că trebuie să schimbi anotimpul la tine în apartament. De ce? Pentru că îi vei da foarte mult de muncă aerului condiționat și la un moment dat s-ar putea să nu mai facă față. Cel mai bine ar fi să scazi treptat temperatura pentru a nu solicita prea mult aparatul. Începe cu temperaturi mai mari, iar la o perioadă de timp mai scade cu un grad temperatura.

Nu te concentra doar pe aerul rece. Deși ai putea să crezi că aerul condiționat poate să fie folosit pentru a da doar aer rece, te înșeli. Când folosești un aparat de aer condiționat, acesta usucă foarte mult aerul și îl face foarte greu de respirat, așa că pentru a respira un aer curat și care să nu fie uscat, trebuie să apelezi tot la o funcție pe care o are aerul condițioant, cea de umidificare a aerului. Așa o să fie și fresh, dar și plăcut de respirat. Pe scurt, un vis și o poveste.