A doua Bătălie de la Kosovopolje: Sfârșitul ofensivei antiotomane a lui Iancu de Hunedoara png

A doua Bătălie de la Kosovopolje: Sfârșitul ofensivei antiotomane a lui Iancu de Hunedoara

A doua B─ât─âlie de la Kosovopolje (17-20 octombrie 1448), soldat─â cu ├«nfr├óngerea lui Iancu de Hunedoara, reprezint─â sf├ór╚Öitul fazei ofensive antiotomane, ├«n care eroul hunedorean se purtase cu at├óta curaj ╚Öi m─âiestrie. Kosovopolje sau C├ómpia Mierlei, este numele care se d─â ╚Ťinutului din valea superioar─â a r├óului Sitnica, ce curge dinspre miaz─âzi c─âtre nord-nord-vest. 

├Än vreme ce armata lui Iancu de Hunedoara a╚Ötepta sosirea lui Skanderbeg, ├«n diminea╚Ťa zilei de 17 octombrie, ap─ârur─â pe nea╚Öteptate avangarda armatei sultanului, scrie Muzeul Castelul Corvinilor, pe pagina de Facebook a Institu╚Ťiei. 

Pentru Iancu de Hunedoara, pus ├«n fa╚Ťa apari╚Ťiei nea╚Öteptate a turcilor, existau dou─â alternative: s─â se retrag─â ├«nspre miaz─âzi, pentru a gr─âbi jonc╚Ťiunea cu Skanderbeg, sau s─â reziste pe loc, a╚Öteptindu-i pe albanezi, care nu puteau fi departe. Un singur lucru era limpede, c─â lupta avea s─â se dea pe C├ómpia Mierlei.

Ca urmare, trimise grabnic cavaleria s─â ├«nchid─â drumul c─âtre miaz─âzi, manevr─â reu╚Öit─â, ├«ns─â cu pre╚Ťul unor ciocniri s├óngeroase, care au durat ├«n tot timpul zilei de 17 octombrie. 

├Än acela╚Öi timp, Iancu de Hunedoara ├«ncropea, cu ├«nfrigurare, ├«nt─âritura de c─âru╚Ťe a taberei.  El ├«╚Öi ╚Öi or├óndui armata ├«n dou─â p─âr╚Ťi mari: cavaleria ╚Öi infanteria. Pe cea din urm─â o a╚Öez─â ├«n interiorul cet─â╚Ťii de c─âru╚Ťe, unde mai erau plasate ╚Öi rezervele. 

Planul de lupt─â al guvernatorului era s─â dea b─ât─âlia principal─â cu ajutorul cavaleriei. Dac─â aceasta ar fi fost respins─â, pedestra╚Öii din─âuntrul taberei aveau s─â st─âvileasc─â pe du╚Öman, timp ├«n care, ├«n dosul c─âru╚Ťelor, cavaleria s-ar fi putut reface spre a relua lupta. 

Acest plan, care ╚Ťinea seam─â de necesitatea cooper─ârii cavaleriei cu infanteria, de ├«mbinarea atacului cu ap─ârarea, precum ╚Öi de utilizarea pe scar─â larg─â a armelor de foc - tunuri, archebuze - fac din aceast─â ciocnire de pe C├ómpia Mierlei, din 1448, una din primele b─ât─âlii de concep╚Ťie militar─â modern─â.


Kosovopolje jpg jpeg

├Än zorii zilei de 18 octombrie, vineri, armata se desf─â╚Öur─â pentru lupt─â. ├Än centru, dar ├«n a doua linie, ├«nsu╚Öi Iancu de Hunedoara comanda banderiile regale ╚Öi cavaleria grea de mercenari. Turcii d─âdur─â primul atac cu aripa lor st├óng─â, a trupelor din Rumelia. ├Än fa╚Ťa primei izbituri, linia ├«nt├óia a aripii drepte maghiare, format─â din c─âl─ârime u╚Öoar─â, se retrase f─âr─â a-╚Öi ├«mpr─â╚Ötia r├óndurile, l─âs├ónd loc cavaleriei grele. Aceasta intr─â, la r├óndul ei, ├«n lupt─â ╚Öi o b─ât─âlie furioas─â se ├«ncinse ├«n toat─â partea r─âs─âritean─â a c├ómpiei. La aripa dreapt─â, unde era centrul de greutate al b─ât─âliei din acea zi, Iancu de Hunedoara decise lupta ├«n favoarea sa. Turcii fuseser─â respin╚Öi cu pierderi grele; se vorbea de 10-15.000 le╚Öuri ├«mbr─âcate ├«n alb, care ar fi r─âmas pe c├ómpul de lupt─â. 

Iancu de Hunedoara, ├«n acea noapte de 18 spre 19 octombrie, ╚Ťinu sfat de r─âzboi. Imediat dup─â miezul nop╚Ťii o parte din armat─â atac─â tab─âra turceasc─â. ├Äncercarea maghiar─â a fost descoperit─â din vreme ╚Öi s-a dat alarma. 

├Än zorii zilei de 19 octombrie, turcii atacar─â ├«n aceast─â zi cu trupele din Anatolia, care suferiser─â ├«n ajun pierderi mult mai mici. Primul val al trupelor u╚Öoare turce╚Öti a fost respins. Atacar─â atunci spahiii din Anatolia, asupra c─ârora se azv├órli cavaleria grea a lui Ioan Szekely. ├Än momentul acela sultanul dezl─ân╚Ťui, atacul pe tot frontul. 

Iancu de Hunedoara a trecut prin primejdie de moarte: c─âzut de pe cal a fost sc─âpat de un hunedorean de-al s─âu, cu numele Todor, care ├«i ├«mprumut─â calul. Mai t├órziu guvernatorul ├«l va d─ârui cu mo╚Öii pentru aceast─â fapt─â. 

La aripa st├óng─â se produsese ├«ns─â dezastrul. Trupele lui Turakhan ap─ârur─â ├«n spatele frontului maghiar. Prins─â ├«ntre dou─â focuri, armata voievodului Dan fu m─âcel─ârit─â ╚Öi constr├ónsa s─â capituleze. Fr├ónturile armatei maghiare se ├«nchiser─â ├«n─âuntrul ├«nt─âriturii formate de c─âru╚Ťe. 

Pe la orele 3-4 diminea╚Ťa un deta╚Öament condus de Mihail Szilagyi simul─â un fals atac, atr─âg├ónd asupra sa aten╚Ťia turcilor. Prin alt loc se strecur─â din tab─âr─â Iancu de Hunedoara cu o parte a oastei, ocoli r├óndurile turce╚Öti ╚Öi retrase c─âtre Serbia. ├Än diminea╚Ťa de 20 octombrie, turcii luar─â tab─âra cu asalt, cucerind-o ├«n c├óteva ore. Tragedia se sf├ór╚Öise. 

├Änfr├óngerea suferit─â a pus cap─ât at├ót ultimei campanii ofensive antiotomane a lui Iancu de Hunedoara, c├ót ╚Öi cruciadelor t├órzii. Autoritatea lui Iancu a avut de suferit din cauza acestui e╚Öec, ├«n 1452 renun╚Ť├ónd la calitatea de guvernator al Ungariei.

Surs─â:

Camil Mureșan - Ioan de Hunedoara și vremea sa