tableta romana jpg

4 inovații care au impulsionat dezvoltarea Imperiului Roman

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

Imperiul Roman, o structură grandioasă ce s-a întins pe durata mai multor secole, nu s-a conturat doar prin virtutea forței militare sau a abilităților politice. Fundamentul său robust a fost întărit de o serie de inovații ingenioase, care au transformat o societate limitată într-o putere globală.

Rândurile care urmează analizează pe scurt patru inovații semnificative, care au avut un impact esențial asupra dezvoltării și consolidării Romei Antice. De la ingeniozitatea tehnologică, la rafinamentul administrativ, fiecare dintre aceste elemente a constituit un pilon esențial în construcția unui imperiu care a rezistat testului timpului.

1. Instrumentele bancare

Imperiul Roman este prima structură statală care a formalizat și documentat procesul legal de garantare prin gaj a unui împrumut.

Astfel, bunurile imobiliare oferite ca garanție pentru un împrumut erau denumite vivum vadium, ceea ce s-ar traduce literal prin gaj viu. În acest caz, bunul respectiv ar fi fost gajat temporar creditorului, iar odată ce acesta a colectat suficiente venituri pentru a acoperi datoria și unele dobânzi, bunul imobiliar ar trece din nou în posesia debitorului.

În alternativa denumită mortuum vadium, sau gajul mort, este vorba, în esență, despre ceea ce astăzi numim credit ipotecar, ce prevede pierderea bunului de către debitor, în cazul în care împrumutul nu a fost rambursat până la o anumită dată.

2. Rețeaua de drumuri imperiale

Pentru a asigura administrarea eficientă a acestui domeniu întins, de aproximativ cinci milioane de kilometri pătrați, romanii au construit cel mai sofisticat sistem de drumuri pe care lumea antică l-a văzut vreodată.

Aceste drumuri romane, dintre care multe sunt încă în uz și astăzi, au fost construite dintr-o combinație de pământ, pietriș și cărămizi făcute din granit sau lavă vulcanică întărită. Inginerii romani au avut standarde stricte atunci când și-au proiectat autostrăzile, creând drumuri drepte, cu suprafața ușor curbată, pentru a permite scurgerea apei.

Romanii au construit peste 80.000 de kilometri de drumuri, până în anul 200 e.n., care permiteau legiunilor romane să călătorească până la 40 de kilometri pe zi.

3. Cimentul roman

Romanii au început să folosească betonul în urmă cu peste 2.100 de ani în întregul bazin mediteraneean, pentru ridicarea oricărui gen de edificii, de la apeducte și clădiri, la poduri și monumente.

Betonul roman a fost considerabil mai slab decât omologul său modern, dar s-a dovedit remarcabil de durabil datorită rețetei sale unice, care conținea var stins și cenușă vulcanică, cunoscută sub numele de pozzolana. Combinat cu tuf vulcanic, acest ciment antic a dat naștere unui beton, care rezista cu succes degradării chimice.

Pozzolana făcea ca betonul roman să se întărească rapid, mai ales atunci când era folosit sub apă, permițând astfel construirea de băi sofisticate, cheiuri și porturi. Rețeta romană a acestui beton este studiată și astăzi, unii specialiști considerându-l materialul cel mai potrivit pentru construcțiile viitorului.

4. Primele forme de presă scrisă

Romanii erau cunoscuți pentru faptul că participau la discursul public, prin folosirea textelor oficiale care detaliau probleme militare, juridice și civile. Cunoscute sub numele de Acta Diurna sau evenimentele zilnice, aceste prime forme de ziar erau scrise pe metal sau piatră și apoi postate în zonele intens circulate, cum ar fi Forumul Roman.

Se crede că Acta Diurna a apărut pentru prima dată în jurul anului 131 î.e.n. și includeau, de obicei, detalii despre victoriile militare romane, liste de jocuri și lupte de gladiatori, notificări privind nașterile și decesele și chiar povești de interes public.

Alături de evenimentele zilnice, Acta Senatus erau cele care relatau lucrările senatului roman. Acestea erau considerate confidențiale, până în anul 59 î.e.n., când Iulius Cezar a ordonat publicarea lor, ca parte a numeroaselor reforme populiste pe care le-a instituit în timpul primului său consulat.

Aceste inovații, alături de multe altele, au fost pilonii pe care s-a clădit măreția Imperiului Roman. Ele au demonstrat că, în istorie, progresul tehnic și cultural poate juca un rol esențial în evoluția unei civilizații. Imperiul Roman rămâne un exemplu notabil în această privință, lăsând omenirii un tezaur de neprețuit.

Sursa foto: Shutterstock