4 beneficii ale cafelei boabe: toate lucrurile bune despre cafea
Mulți dintre noi se bucură de câteva căni de cafea pe zi, dar puțini știu despre beneficiile cafelei boabe pentru sănătatea noastră.
Cafeaua se numește băutura care se prepară din boabele prăjite și apoi măcinate ale plantei de cafea, conținutul său de cofeină o face o băutură stimulativă prin excelență. Se consuma in intreaga lume dupa mese sau in timpul micului dejun, dar se consuma si in timpul zilei in locuinte, birouri si pe drumurile publice, ceea ce o face una dintre cele mai populare bauturi nealcoolice.
Se consumă singură sau însoțită de lapte, frișcă, ciocolată, lichioruri, gheață sau alți aditivi. Se poate bea cu sau fara indulcitor (zahar, zaharina, stevie, etc). Există multe preparate, care variază în ceea ce privește cantitatea de lichid, concentrația sau mecanismul utilizat pentru prepararea acestuia (de exemplu, aparate de cafea cu filtru, aparate de cafea italiene, presă franceză, espressoare, aparate cu capsule etc.).
Cafeaua este produsă în zonele tropicale și subtropicale, fiind un venit important pentru țările producătoare. Industria cafelei produce 8,7 milioane de tone pe an, iar industria sa generează aproximativ 173 de miliarde de dolari pe an.
Deși se spune că consumul a mai mult de 4 căni de cafea pe zi poate fi dăunător, cafeaua în cantități moderate are multe beneficii pentru sănătate. Cantitatea recomandată de cafea nu trebuie să depășească 200 mg pe zi.
Există câteva beneficii care nu sunt legate de cofeină, precum reducerea diabetului, în care băutorii de cafea decofeinizată au beneficii la fel de mult sau mai mult decât cei care beau cafea obișnuită, dar astăzi vom vorbi despre beneficiile băuturilor care conțin în mod natural cofeină.
1. Ajută la prevenirea bolii Alzheimer.
Pe măsură ce îmbătrânim, și creierul nostru îmbătrânește, mulți dintre noi ar putea avea boala Alzheimer. Există mai multe studii epidemiologice care susțin teza că cafeaua (cofeina) ar reduce riscul apariției bolii, adevărul este că în studiile de laborator efectuate pe șobolani modificați genetic efectul a fost comparat atunci când șobolanii au băut cofeină pură, cafea decofeinizată sau cafea normală.
Cafea boabe vezi ofertele Emag
Studiul a concluzionat că șobolanii care au băut cafea obișnuită și decofeinizată aveau abilități cognitive mai bune, adică au fost mai puțin afectați de boală. Când se compară șobolanii care au avut rezultate mai bune, cei care au băut cafea obișnuită au avut un beneficiu mai mare decât cei care au băut cafea decofeinizată.
Pe scurt, consumul zilnic de cafea ne ajută să ne protejăm împotriva bolii Alzheimer.
2. Cafeaua este eficientă împotriva bolii Parkinson
O altă boală legată de îmbătrânire este Parkinson, în care s-a demonstrat că aportul de 100 mg de cofeină pe zi reduce o parte din simptomele bolii (tremurături, dificultăți de mers și rigiditate). Studiile efectuate pe șobolani au confirmat ceea ce s-a văzut deja în studiile epidemiologice, calculând că doza necesară pentru ameliorarea simptomelor bolii este de aproximativ 2 căni de cafea pe zi (2 porții de 35mg de cofeină). Trebuie remarcat faptul că studiul la șobolani a arătat că beneficiul a fost doar la șobolani masculi.
3. Îmbunătățește vigilența când conduceți sau lucrați
Pentru mulți dintre cei care lucrează în schimburi sau în program prelungit, se știe că cofeina crește vigilența și reduce oboseala, acest lucru fiind demonstrat în special la persoanele care lucrează noaptea sau care necesită să fie vigilente pentru mai multe ore. Cofeina nu numai că te ajută să stai treaz, ci îmbunătățește și performanța la sarcini simple care necesită efort continuu. Acest lucru este util și pentru persoanele care trebuie să conducă distanțe lungi, în care s-a studiat că aporturile de 3 mg/Kg de cofeină (ceva de genul 2 căni de cafea tare) s-au dovedit în situații din viața reală, în care persoana este obosită, că după consumul de cafea se îmbunătățesc vigilența și performanța. În cele din urmă, acest lucru ar crește și siguranța rutieră, deoarece acești oameni ar provoca mai puține accidente.
4. Ajută la ameliorarea migrenelor
Nimeni nu vrea să aibă dureri de cap, iar atunci când suferă de ele, cineva vrea doar să se amelioreze cât mai curând posibil. Acest lucru este valabil și pentru durerile de cap cauzate de migrenă, mahmureală, răceală sau alte cauze benigne ale durerii de cap. Cofeina s-a dovedit a fi un excelent adjuvant pentru analgezice precum aspirina, paracetamolul, ergotamina și ibuprofenul, care sunt potențate și își măresc efectul împreună cu cofeina, nu numai că efectul este mai puternic, dar și acționează mai devreme.