10 lucruri de ştiut despre    Hitiţi jpeg

10 lucruri de ştiut despre... Hitiţi

📁 Antichitate
Autor: Simona Deleanu

Hitiţii sunt astăzi o populaţie aproape uitată, deşi au lăsat în urma lor o cultură fascinantă, parte din cea a Orientului. Dovezile istorice asupra existenţei lor sunt mai puţin numeroase ca în cazul altor populaţii dispărute. Iată zece lucruri despre hitiţi şi despre istoria lor.

Hitiţii au fost o populaţie indo-europeană stabilită în Anatolia centrală, la începutul celui de-al doilea mileniu î.H.

După o primă fază caracterizată de coexistenţa micilor regate independente, regiunea a fost unificată de Hattusili I, în jurul anului 1650 î.H. şi consolidată din punct de vedere intern, între 1400 şi 1380 î.H., devenind o mare putere din Orientul Apropiat (în jurul anulilor 1370-1342 î.H.).

Hitiţii au fost primii care au folosit carul de luptă în războaiele lor.

După aproximativ 20 de războaie, Suppiluliuma I a supus regatul Mitanni şi statele sale vasale din Siria septentrională, Anatolia central-occidentală şi o parte din Liban.

Căderea Imperiului Hitit, cu ultimul suveran Suppiluliuma al II-lea (1220-1182 î.H), se situează în criza care a răvăşit Orientul Apropiat în secolul XII î.H. şi care este, în general, asociată cu migrarea popoarelor mării.

În timpul acestei crize, Hattusasa, capitala hitiţilor, a fost prădată şi arsă, iar ţara a fost ocupată de muski, identificabili probabil cu frigienii.

Partea meridională a stăpânirilor, Cicilia şi Siria septentrională, a rămas, în schimb, independentă, dar s-a fragmentat într-o serie de mici state, care au dat viaţă limbii şi culturii hitite în următoarele câteva secole, această perioadă fiind numită neohitită – până în momentul în care au fost supuşi de către asirieni (în secolele XI-VIII î. H.).

Cultura hitită, profund inspirată de cele siriene şi mesopotamiene, s-a deosebit printr-o particulară dezvoltare a jurisprudenţei.

Statul a menţinut structura compozită şi feudală, în timp ce societatea era împărţită în oameni liberi, meşteşugari şi sclavi.

Economia hitiţilor se baza în mod special pe exploatarea minelor şi prelucrarea aramei, a fierului şi a bronzului.