Calendar 9 martie 1967: Svetlana Allilueva, fiica lui Stalin, s a refugiat în SUA via ambasada americană din India jpeg

Calendar 9 martie 1967: Svetlana Allilueva, fiica lui Stalin, s-a refugiat în SUA via ambasada americană din India

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

141 î.Hr. - A început domnia de 54 de ani a împăratului Wu (Liu Che) din dinastia Han


imparatul Wu jpg jpeg

1454 - S-a n─âscut exploratorul italian Amerigo Vespucci (d. 1512).

1796 - Napoleon Bonaparte s-a c─âs─âtorit cu Josephine de Beauharnais, v─âduva unui ofi╚Ťer francez executat.

1831 - Regele Ludovic Filip I al Fran╚Ťei a ├«nfiin╚Ťat Legiunea Str─âin─â.

1842 - ÔÇ×NabuccoÔÇŁ, a treia oper─â a lui Giuseppe Verdi, a avut premiera la Milano.


1888 - A murit kaiserul Wilhelm I al Germaniei (n. 1797)

1890 - S-a n─âscut Viaceslav Molotov, ministru de Externe al URSS, principalul semnatar, din partea sovietic─â, al pactului de neagresiune sovieto-german din 1939 (d. 1986)

1916 - Primul R─âzboi Mondial: Germania a declarat r─âzboi Portugaliei.

1934 - S-a n─âscut cosmonautul sovietic Iuri Gagarin, primul om care a zburat ├«n spa╚Ťiu (d. 1968).

1943 - S-a n─âscut ╚Öahistul american Robert Fischer (d. 2008).  

1944 - A murit biologul Grigore Antipa (n. 1867)  

1959 - Păpușa Barbie și-a făcut debutul la Salonul de jucării de la New York.

1967 - Svetlana Allilueva, fiica lui Stalin, s-a refugiat în SUA via ambasada americană din India.

Svetlana s-a sim┼úit mereu singur─â, dup─â cum ea ├«ns─â┼či avea s─â m─ârturiseasc─â mai t├órziu, sentiment ce avea s─â se accentueze dup─â moartea tat─âlui. Partidul a continuat s─â-i pl─âteasc─â subsidii generoase ┼či i-a acordat libertate deplin─â de mi┼čcare ÔÇô se ├«n┼úelege, ├«n interiorul Uniunii Sovietice. I-a fost retras─â ├«ns─â ma┼čina pe care o avea la dispozi┼úie, precum ┼či accesul la biblioteca personal─â a lui Stalin, la care ea ┼úinea foarte mult. Mai t├órziu, Svetlana povestea c─â toate volumele fuseser─â achizi┼úionate de tat─âl s─âu, din veniturile proprii, obi┼čnuind s─â citeasc─â mult. La r├óndul ei, Svetlana era o cititoare pasionat─â, cochet├ónd chiar cu scrisul.

Ea nu a repro┼čat niciodat─â avantajele pierdute dup─â moartea lui Stalin, dar s-a pl├óns mereu de singur─âtatea pe care a resim┼úit-o. ÔÇ×Nim─ânui nu-i p─âsa de mineÔÇŁ, avea s─â se confeseze mai t├órziu. Cei mai mul┼úi prieteni o p─âr─âsiser─â dup─â moartea lui Stalin, majoritatea din motive politice, ├«ns─â nici la adresa acestora nu a exprimat vreodat─â vreun repro┼č. ├Än anii urm─âtori, Svetlana ┼či-a crescut singur─â copiii, lucr├ónd ocazional la o editur─â din Moscova ca traduc─âtor de limba englez─â.

├Än octombrie 1963, fiind spitalizat─â, a avut ocazia s─â-l cunoasc─â pe Brijesh Singh, un indian ce activase ├«n perioada interbelic─â ├«n r├óndurile Cominternului iar la momentul respectiv lucra pentru aceea┼či editur─â, ca traduc─âtor de limba hindus─â. Brijesh era o fire blajin─â, cald─â, mereu vesel─â, de┼či mult mai ├«n v├órst─â dec├ót Svetlana. C├ónd s-au cunoscut, el avea 53 de ani, ea, 39, ├«ns─â ambii cunoscuser─â experien┼úa unor c─âsnicii ratate. ÔÇ×C├ónd l-am cunoscut, o nou─â via┼ú─â s-a deschis pentru mineÔÇŁ, avea s─â m─ârturiseasc─â fiica lui Stalin mai t├órziu. De┼či bolnav de pl─âm├óni, Brijesh nu s-a pl├óns niciodat─â de suferin┼úa lui, pe care a ├«ndurat-o ├«n t─âcere, ci i-a povestit despre India ┼či despre cultura ┼ú─ârii sale, oferindu-i o prietenie dezinteresat─â.

Cere azil politic Ambasadei americane din New Dehli

Brijesh Singh a murit ├«n 1967, iar Svetlana a considerat ca o obliga┼úie a sa s─â mearg─â ├«n patria lui natal─â, pentru a-i depune cenu┼ča ├«n Gange, dup─â obicei. Aceast─â dorin┼ú─â avea s─â se loveasc─â ├«ns─â de pruden┼úa autorit─â┼úilor sovietice, care au refuzat s─â-i elibereze pa┼čaport. Svetlana nu s-a l─âsat ├«nvins─â, ci a intervenit pe toate canalele, inclusiv la premierul Alexei Kos├«ghin. Acesta a ├«ncercat s─â o conving─â s─â renun┼úe la idee, dar ├«n cele din urm─â a aprobat o viz─â de dou─â s─âpt─âm├óni.

Ajuns─â la New Delhi, Svetlana a r─âmas c├óteva zile la Ambasada sovietic─â, sub o atent─â supraveghere, fiind lipsit─â p├ón─â ┼či de telefon. Ambasada i-a re┼úinut inclusiv actele de c─âl─âtorie. ├Än cele din urm─â a plecat spre or─â┼čelul Kalakankar, locul de ba┼čtin─â al lui Brijesh, pentru a lua parte la ceremonia funerar─â, sub atenta supraveghere a unei ├«nso┼úitoare de la ambasad─â.

Svetlana s-a adaptat u┼čor condi┼úiilor modeste de via┼ú─â din familia Singh. Se poveste┼čte cum ├«n fiecare diminea┼ú─â, ├«nainte de r─âs─âritul soarelui, mergea descul┼ú─â pe malurile Gangelui, se sc─âlda ├«n fluviu, dup─â care se ├«ndrepta c─âtre templul din localitate, unde petrecea mai mult timp ├«n medita┼úie. Revenit─â acas─â, o ajuta pe sora lui Brijesh Singh la preg─âtirea micului dejun. C├ónd viza i-a expirat, func┼úionarii Ambasadei sovietice din New Dehli au ├«nceput s─â exercite presiuni asupra ei pentru a reveni ├«n ┼úar─â, ├«ns─â Svetlana a continuat s─â tergiverseze. Se pare c─â la acel moment decizia sa de a nu mai reveni ├«n Uniunea Sovietic─â fusese deja luat─â.

Pe diferite canale, ea a sondat disponibilitatea autorit─â┼úilor indiene de a-i oferi azil politic, ├«ns─â f─âr─â succes. Autorit─â┼úile indiene nu erau interesate s─â o apere ├«n fa┼úa Moscovei, pentru a nu compromite rela┼úiile sovieto-indiene. Noi interven┼úii la premierul Kos├«ghin au r─âmas f─âr─â rezultat. Mai t├órziu, Svetlana avea s─â afirme c─â Hruc┼čiov i-ar fi dat voie s─â r─âm├ón─â ├«n India, dac─â ar mai fi fost la putere, fiindc─â o privise ├«ntotdeauna cu simpatie ┼či ├«n┼úelegere. De c├ónd venise ├«ns─â Kos├«ghin la putere, lucrurile se schimbaser─â.

├Än aceste condi┼úii, Svetlana a decis s─â ac┼úioneze pe cont propriu. Ea a revenit la New Dehli ┼či s-a prezentat la Ambasada sovietic─â, cu inten┼úia aparent─â de a reveni ├«n ┼úar─â. Pentru aceasta, ea a cerut actele ┼či, dup─â ce i-au fost returnate, a luat un taxi sub pretextul c─â merge la aeroport, dar s-a oprit la Ambasada american─â, unde a cerut azil politic. Statele Unite au fost de acord cu cererea, dar, pentru a menaja susceptibilit─â┼úile guvernului indian, Svetlana Allilueva a fost trimis─â cu un avion ├«n Italia, iar de acolo a plecat ├«n Elve┼úia, unde a primit aprobarea formal─â a azilului politic.
1976 - Patruzeci și două de persoane au murit în dezastrul telecabinei Cavalese, din nordul Italiei, cel mai grav accident de telecabină din istorie.