image

Calendar 4 mai: 1955 - Compozitorul George Enescu a murit în exil la Paris

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1471 - R─âzboiul celor dou─â roze: Eduard al IV-lea din Casa de York a ├«nvins armata Casei Lancaster ├«n B─ât─âlia de la Tewkesbury ╚Öi l-a ucis pe Prin╚Ťul de Wales, Eduard, singurul descendent al regelui Henric al VI-lea.

1555 - A ap─ârut prima edi╚Ťie a Profe╚Ťiilor lui Nostradamus, cu primele 353 de versete.

1675 - Regele Charles al II-lea al Angliei a orodnat construirea Observatorului Regal din Greenwich.

1814 - Napoleon I a fost exilat pentru 100 de zile pe insula Elba.

1904 - A ├«nceput construc╚Ťia Canalului Panama.

image

1919 - S-a declan╚Öat ÔÇ×Mi╚Öcarea 4 MaiÔÇŁ, prima mi╚Öcare studen╚Ťeasc─â important─â din istoria Chinei. Studen╚Ťii au demonstrat ├«n Pia╚Ťa Tiananmen din Beijing, protest├ónd ├«mpotriva Tratatului de la Versailles prin care se transferau teritorii chineze Japoniei.

1929 - S-a n─âscut actri╚Ťa anglo-olandez─â Audrey Hepburn (d. 1993).

1932 - Al Capone a fost transferat la închisoarea federală din Atlanta pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea de unsprezece ani pentru evaziune fiscală.

1939 - S-a n─âscut scriitorul israelian Amos Oz (d. 2018).

1949 - A fost semnat acordul americanoÔÇôsovietic (Acordul JessupÔÇôMalik), care a pus cap─ât blocadei Berlinului.

1953 - Ernest Hemingway a c├ó╚Ötigat premiul Pulitzer pentru ÔÇ×B─âtr├ónul ╚Öi mareaÔÇŁ.

1955 - Compozitorul George Enescu a murit în exil la Paris (n. 1881).

George Enescu a p─âr─âsit Rom├ónia ├«n toamna anului 1946. Pentru el n-a fost o bucurie s─â plece, era foarte legat de locurile lui. Dac─â a f─âcut-o, a f─âcut-o pentru c─â se instaurase regimul comunist ┼či ├«ncepuse s─â anticipeze dezastrul care va urma. C─âl─âtorise mult, st─âtuse de vorb─â cu prieteni din Occident, care l-au pus ├«n gard─â.

Faţa necunoscută a vieţii lui Enescu

Pentru Enescu, Parisul a fost totu┼či un exil, un loc ├«n care s-a dus for┼úat de ni┼čte ├«mprejur─âri. Timpul i s-a scurs d├ónd lec┼úii de vioar─â ┼či compozi┼úie, ┼úin├ónd conferin┼úe, concert├ónd.

ÔÇ×S-a adaptat la via┼úa fran┼úuzeasc─â, pentru c─â era un om de lume, un om sociabil, care se descurca cu lejeritate ├«n cercurile ├«nalte ale Parisului, avea maniere, era pl─âcut la vorb─â. Dar pot b─ânui c─â, pe undeva, l-a ros sentimentul izol─ârii ┼či al dorului de patrie. Prietenii spun ca avea des crize de melancolie. Locuia cu M─âruca ├«n Rue de Clichy, la nr. 26. Dar mai inchiriase ┼či o vil─â, Les Cytises, la Bellevue, la marginea Parisului, unde mergea vara", poveste┼čte muzicologul Viorel Cosma, cel care a scris nu mai pu┼úin de 14 c─âr┼úi despre George Enescu, ├«ntr-un interviu acordat revistei Formula As.

Proiectul care a acaparat timp de un sfert de veac ├«ntreaga for┼ú─â creatoare a maestrului George Enescu este opera ÔÇ×Oedip". Din 1906 ┼či p├ón─â ├«n seara zilei de 10 martie 1936, c├ónd a avut loc premiera pe scena Operei Garnier din Paris, Enescu s-a sim┼úit, dup─â cum m─ârturisea ├«n amintirile sale, ÔÇ×un biet om prad─â chinurilor ├«ndurate odinioar─â de martiri".

Pu┼úini ┼čtiu c─â marele compozitor a avut un copil din flori, a fost ├«n┼čelat de so┼úie ┼či a murit ├«n mizerie, ├«ntr-o camer─â de hotel din Paris. ├Än casa p─ârin┼úilor s─âi din Dorohoi, Enescu a cunoscut o t├ón─âr─â menajer─â, o femeie simpl─â, dar care l-a iubit foarte mult ┼či cu care a avut o feti┼ú─â, a mai povestit Cosma. Elena Dinu, fiica lui Enescu, a devenit mai t├órziu croitoreas─â la Opera Na┼úional─â din Bucure┼čti, a mai spus muzicologul. Maruca Cantacuzino, so┼úia lui Enescu, a trebuit s─â accepte existen┼úa copilului din flori ┼či faptul c─â marele compozitor ├«i trimitea fetei bani din Paris, unde s-a mutat ├«n 1946.

Oficialit─â┼úile ┼či lumea muzical─â au ┼čtiut despre copilul neligitim al lui Enescu, precum ┼či despre faptul c─â acesta a murit ├«n mizerie, ├«ntr-un hotel din Paris, din cauza extravagan┼úelor so┼úiei sale.

Bolnav, cânta de dragul soţiei

O alt─â carte despre via┼úa lui Enescu, ÔÇ×Dest─âinuri despre George Enescu" (Minerva, 1996), este scris─â de Ilie Kog─âlniceanu, descendent al lui Mihail Kog─âlniceanu.

C─âr┼úile lui Viorel Cosma ┼či Ilie Kog─âlniceanu, care a tr─âit ├«n preajma compozitorului, arat─â c─â Enescu a murit ├«n mizerie, c─â M─âruca ├«l oblig─â s─â c├ónte ┼či s─â dea lec┼úii pentru a c├ó┼čtiga bani, chiar ┼či c├ónd era foarte bolnav. Viorel Cosma a povestit c─â pentru Enescu era important s─â-i fac─â ├«ntotdeauna pe voie M─âruc─âi, ÔÇ×cea care a r─âmas pentru el ┼či pentru al┼úii o prin┼úes─â autentic─â: ÔÇ×La princesse aimee!".

ÔÇ×C├ónt─âre┼ú de curte"

Ilie Kog─âlniceanu poveste┼čte ├«n ÔÇ×Dest─âinuiri despre George Enescu" c─â muzicianul a cunoscut-o pe viitoarea sa so┼úie, prin┼úesa Maruca Cantacuzino, ├«n jurul anului 1907, dar leg─âtura lor a ├«nceput prin anul 1914. Ea era c─âs─âtorit─â cu Mihai Cantacuzino, ├«mpreun─â cu care avea doi copii. Enescu c├ónta deseori ├«n prezen┼úa so┼úului M─âruc─âi la seratele mondene din casele ei. ÔÇ×Enescu acceptase, n-avea ├«ncotro, pozi┼úia de c├ónt─âre┼ú de curte ├«n casa M─âruc─âi", scrie Kogalniceanu.

├Än 1928, so┼úul M─âruc─âi a murit ├«ntr-un accident de ma┼čin─â. Ea va p─âstra numele so┼úului ┼či nu va renun┼úa la titlul de prin┼úes─â dup─â c─âs─âtoria cu Enescu din 1937. ├Än perioada rela┼úiei cu Enescu, Maruca a avut ┼či o leg─âtur─â cu filosoful Nae Ionescu, ce a durat ┼čase ani. Enescu a suferit mult din cauza acestei situa┼úii.

George Enescu a trecut în eternitate în noaptea de 3 spre 4 mai 1955, la Paris, fiind înmormântat în cimitirul Pere Lachaise. Maria Cantacuzino i-a supravieţuit încă treisprezece ani, stingându-se din viaţă în Elveţia, în 1968.

1980 - A murit Iosip Broz Tito, pre╚Öedintele Iugoslaviei ├«ntre 1953ÔÇô1980 (n. 1892).

2018 - A murit disidenta anticomunist─â Doina Cornea (n. 1929).