Calendar 23 octombrie: 42 î Hr    A doua bătălie de la Philippi: Brutus s a sinucis după ce a fost învins de Marc Antoniu jpeg

Calendar 23 octombrie: 42 î.Hr. - A doua bătălie de la Philippi: Brutus s-a sinucis după ce a fost învins de Marc Antoniu

📁 Calendar
Autor: Redacția

42 î.Hr. - A doua bătălie de la Philippi: Brutus s-a sinucis după ce a fost învins de Marc Antoniu.

După asasinarea lui Caesar, la 15 martie 44 î.Hr., Marcus Antonius era cel mai puternic om din Roma. El s-a asigurat de cooperarea lui Lepidus, comandantul trupelor lui Caesar din afara Romei. La apus a intrat în posesia documentelor și bogățiilor lui Caesar, putând astfel negocia dintr-o poziție de putere. Pe 16 martie a anunțat o ședință cu senatul ce avea să aibă loc ziua următoare. Le-a oferit complotiștilor o soluție de compromis: grațierea în schimbul respectării dorințelor lui Caesar și venerării sale ca zeu. 

Când Piso, socrul lui Caesar, a deschis testamentul, Marcus Antonius găsește acolo resursele pentru a intra în grațiile populației: grădinile lui Caesar să devină parc public, iar fiecare localnic să primească o sumă considerabilă de bani. Pe 20 martie, trupul lui Caesar a fost ars în for, iar zvonul despre distribuțiile pecuniare și discursul fulminant al lui Marcus Antonius îi sensibilizează pe cetățeni. Speriați de întorsătura lucrurilor și forțați de presiunea populară, Brutus și aliații săi părăsesc orașul spre beneficiul căruia susțineau că au luptat.

Brutus s-a retras în Creta, în calitate de fost praetor. Se părea că era finele carierei sale. În 44 însă se iscă un nou război civil, pentru că apare în scenă Ocatavian, fiul adoptiv al lui Caesar, care își raliază legiunile VII și VIII, precum și două legiuni ale lui Antonius, Martia și IIII Macedonica. Pentru Brutus și Gaius Cassius Longinus însemna o nouă șansă. Adunând o armată în est, nutreau speranța că vor elibera Roma de sub jugul lui Octavian care îl învinsese pe Marcus Antonius, restaurând senatul. Orașe precum Xanthus, care nu au trecut imediat de partea lui Brutus, au fost imediat jefuite. Între timp, senatul a fost forțat să ajungă la o înțelegere cu urmașul lui Caesar: acesta a primit consulatul pentru anul 42. A încheiat un tratat de pace cu Marcus Antonius, care încă mai controla Hispania și Gallia, dar în schimb compromisul cu ucigașii lui Caesar a fost declarat nul.

În 42 î.Hr., Marcus Antonius și Octavian au traversat Adriatica și i-au vânat pe Brutus și Cassius. În două bătălii navale lângă Phillipi, la țărmul nordic al Mării Egee, cei doi au fost învinși. Brutus s-a sinucis. Visul lui de a reda puterile Senatului nu s-a împlinit, iar în curând republica nu va mai fi decât o amintire.

1491 - S-a născut călugărul spaniol Ignatius de Loyola, fondatorul Ordinului iezuit (d. 1556)

1520 - Carol Quintul a fost încoronat împărat al Sfântului Imperiu Roman, la Aachen.

1642 - Bătălia din Edgehill: prima confruntare în Războiul Civil Englez.

1707 - Prima ședință a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii.

1911 - Un avion este folosit în război pentru prima oară. Un avion italian decolează din Libia pentru a survola liniile inamice în războiul turco-italian.

1915 - 25.000 de femei au mărșăluit prin New York, solicitând autorităților dreptul la vot.

1942 - A început Bătălia de la El Alamein din Egipt, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, care s-a sfârșit pe 3 noiembrie cu victoria Aliaţilor.

1944 - Bătălia din golful Leyte, din cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, cea mai mare confruntare navală în Filipine.

1944 - Armata Roşie a intrat în Ungaria.

1956 - Mii de unguri au protestat împotriva ocupației sovietice, declanșând „Revoluţia ungară din 1956”.

1957 - A murit creatorul de modă francez Christian Dior (n. 1905).

1958 - Scriitorul rus Boris Leonidovici Pasternak a primit Premiului Nobel pentru Literatură pentru romanul „Doctor Jivago”, devenit best-seller în Europa Occidentală, dar nepublicat în ţara de origine.

2002 - Rebelii ceceni au ocupat un teatru din centrul Moscovei, luând aproximativ 700 de ostatici.