Calendar 10 iunie: 1948   Regele Mihai I s a căsătorit cu Ana de Bourbon Parma jpeg

Calendar 10 iunie: 1948 - Regele Mihai I s-a căsătorit cu Ana de Bourbon-Parma

📁 Calendar
Autor: Redacția

1860 - S-a născut soprana Hariclea Darclée, prima Floria Tosca din istorie (d. 1939).

1912 - A avut loc mitingul aviatic de la Aspern (Austria) la care Aurel Vlaicu a obținut un mare succes. Aflat în competiție cu piloți celebri ai timpului, a obținut premiul I pentru aruncarea unui proiectil la țintă, de la o înălțime de 300 metri și premiul al II-lea, pentru aterizarea la punct fix.

1939 - „Ceferiada lui Carol al II-lea” a inaugurat stadionul Giulești din Capitală.

1940 - Al Doilea Război Mondial: Italia a declarat război Franței și Marii Britanii. În aceeași zi, Norvegia s-a predat forțelor germane.

1944 - Rafinăria Româno-Americană din Ploiești a fost lovită grav de un atac aerian al forțelor americane

1948 - Regele Mihai I s-a căsătorit cu Ana de Bourbon-Parma.

Nunta a avut loc în exil, în Grecia. La o lună după ce s-a logodit cu Ana de Bourbon-Parma, regele Mihai I fusese obligat de comuniști să abdice și să părăsească țara. Pe lângă tristețea cauzată de exil, tinerii logodnici au mai avut de înfruntat o mare problemă. Cum Ana era de religie catolică, Vaticanul trebuia să-și dea acordul pentru căsătoria cu un ortodox.

În condițiile în care Mihai nu putea accepta ca viitorii săi copii să fie botezați în altă religie decât cea ortodoxă, așa cum îl obliga Constituția României, Papa s-a arătat neînduplecat și nu a acceptat să-i acorde Anei dispensa necesară pentru încheierea căsătoriei.

În cele din urmă, cuplul s-a căsătorit după rit ortodox la Atena, acolo unde au fost primiți de Regele Paul, fratele reginei mamă Elena. Familia Anei nu a putut participa, așa că mireasa a fost condusă la altar de un unchi, care era protestant. Ceremonia catolică aveau să o facă abia peste 18 ani, la Monaco, grație intervențiilor cuplului princiar Rainier și Grace.

2004 - A murit cântărețul și pianistul american Ray Charles (n. 1930).