Calendar 1 aprilie: 1941   Masacrul de la Fântâna Albă: Trupele sovietice au ucis peste 2000 de români care au încercat să treacă granița din URSS în România jpeg

Calendar 1 aprilie: 1941 - Masacrul de la Fântâna Albă: Trupele sovietice au ucis peste 2000 de români care au încercat să treacă granița din URSS în România

📁 Calendar
Autor: Redacția

1778 - Designerul Oliver Pollock a creat simbolul dolarului american: $.

1784 - A avut loc audiența lui Horea la împăratul Iosif al II-lea, în cadrul căreia i-a prezentat situația țărănimii din Transilvania.

1815 - S-a născut Otto von Bismarck, cancelar al Reichului german în timpul împăratului Wilhelm I (d. 1898).

1859 - Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Țării Românești și Moldovei a fost recunoscută de Franța, Marea Britanie, Rusia, Prusia și Regatul Sardiniei, în cadrul Conferinței reprezentanților puterilor garante de la Paris

1873 - Vasul cu aburi britanic RMS Atlantic s-a scufundat în largul insulei canadiene Nova Scoția din Oceanul Atlantic, provocând moartea a 547 de persoane.


RMS Atlantic  jpg jpeg

1921 - A fost înființată Opera Română din București.

1924 - Adolf Hitler a fost condamnat la cinci ani închisoare în procesul participanților la Puciul din noiembrie 1923 de la München.

1941 - Masacrul de la Fântâna Albă: Trupele sovietice au ucis peste 2000 de români care au încercat să treacă granița din URSS în România.

LA 1 aprilie 1941, aproximativ 2-3000 de români din nordul Bucovinei, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România, dar au fost secerați de grănicerii sovietici la Fântâna Albă.

NKVD-ul lansase zvonuri conform cărora grănicerii sovietici i-ar fi lăsat pe mai mulți români să treacă granița în România. Un grup mare de oameni din mai multe sate de pe valea Siretului a format o coloană pașnică de peste 3000 de persoane care se îndrepta spre granița sovieto-română.

Oamenii purtau cu ei un steag alb cu însemne religioase-icoane, prapuri și cruci din cetină. Grănicerii sovietici, ascunși în pădure, au tras în ei din plin, un foc continuu, în poiana Varnița, la circa 3 km de granița română. Cei care au supraviețuit, au fost urmăriți de cavaleriști și spintecați cu sabia.

Masacrul nu s-a încheiat aici. Răniţii au fost legaţi de cai şi târâţi până la un loc unde erau săpate dinainte cinci gropi comune, iar unii dintre ei au fost îngropaţi de vii, conform unor documente din acea vreme.
Bătrâni, femei, copii, nu a contat pentru soldaţii sovietici, toţi au fost aruncaţi în gropile comune. Timp de două zile, spuneau localnicii, s-ar fi auzit gemete din acele gropi.

Alţii au fost arestaţi de NKVD din Hliboca (Adâncata), iar după ce au îndurat torturi, au fost şi ei aruncaţi de vii într-o groapă comună din cimitirul evreiesc al oraşului. Peste acea groapă s-a turnat şi s-a stins var.

Un număr exact al persoanelor ucise în acel mascaru nu poate fi dat, unele date arată că nu mai mult de 44 de persoane au murit încercând să treacă graniţa, dar alte documente ale martorilor locali spun că între 200 şi 2000 de victime în care s-a tras cu mitraliere sau care au fost sfâşiate de săbii sau chiar aruncate de vii în gropile comune.

 Masacrul de la Fântâna Albă, un subiect îngropat de KGB

Subiectul nu a fost discutat până în anii '90, fiind interzis de autorităţile sovietice şi apoi, de cele ucrainene. Abia în anul 2000, oficialii din Ucraina au permis organizarea unei slujbe pentru odihna românilor care şi-au dorit să trăiască în România alături de familiile lor.

Paul Goma scria că este cunocut tabloul general, dar nu se ştie numărul exact al victimelor. Nu se cunosc nici amănuntele cu privire la locul înhumării românilor masacraţi de 1 aprilie 1941, care există probabil în arhivele fostului KGB.

În ciuda demeresurilor de a se face lumină în cazul masacrului, s-a reacţionat doar prin tăcere. După 50 de ani de la masacrul din pădurea Barniţa, şeful de atunci al KGB, Igor Pikuza a recunoscut că marşul de la Fântâna Albă a fost o reacţie la presecuţiile la care era supusă populaţia românească din teritoriile ocupate de sovietici.

El a declarat atunci că persecuţiile erau făcute pe criterii de clasă, fiind deportaţi în primul rând funcţionarii, membrii partidelor politice, dar nu oameni de rând. Este evident că nu s-a întâmplat aşa, deşi nici această metodă de selecţionare a românilor care ar fi meritatsă fie deportaţi nu este una dreaptă, spune Goma.

Totuşi, în iunie 1941, 13 mii de familii de ţărani au fost trimise în Siberia şi Kazahstan. Cât priveşte masacrul, şeful KGB a spus că nu a fost vorba decât de trei sau cinci victime.

1945 - Bătălia navală de la Okinawa: Trupele americane au cucerit insula de la japonezi, după lupte violente, începând, astfel, ofensiva finală împotriva Japoniei.

1948 - Forțele sovietice din Germania au blocat căile de comunicație către sectoarele de ocupație american, britanic și francez din Berlin, declanșând prima criză a Războiului Rece.

2002 - A murit lunetistul finlandez Simo Häyhä, supranumit „Moartea albă” (n. 1905).