Vladimir Putin a proclamat oficial anexarea a patru provincii ucrainene

Vladimir Putin a proclamat oficial anexarea a patru provincii ucrainene / VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 30 septembrie 2022

Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat preşedintele rus Vladimir Putin, care a semnat împreună cu liderii acelor provincii „tratatele” de alipire a lor la Federaţia Rusă şi a cerut Ucrainei „să înceteze imediat ostilităţile” şi să revină la masa tratativelor.

„Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele”, a promis liderul de la Kremlin, acuzând Occidentul că duce în „război hibrid” împotriva Rusiei, relatează Agerpres.

„Îndemnăm regimul de la Kiev să înceteze imediat atacurile, toate ostilităţile şi să revină la masa negocierilor”, a cerut Putin în discursul susţinut în faţa membrilor guvernului, ai parlamentului şi altor reprezentanţi ai statului rus.

El a subliniat că Rusia este pregătită să reia negocierile cu Ucraina, dar nu va discuta cu Kievul despre teritoriile de acum anexate, pretinzând că autorităţile ucrainene „trebuie să respecte libera exprimare a voinţei populare” a locuitorilor celor patru provincii, o referire la aşa-zisele referendumuri prin care Rusia doreşte să-şi atribuie o bază legală a anexării lor, fără a ţine cont de dreptul internaţional.

Totuşi, Putin a asigurat că Rusia nu urmăreşte restabilirea Uniunii Sovietice. „URSS a dispărut, trecutul nu mai poate fi adus înapoi. Şi Rusia nu are nevoie de asta în ziua de azi, nu aspirăm la acest lucru”, a promis Putin.

În schimb, el a acuzat Occidentul că doreşte să facă din Rusia o „colonie”, după ce „în 1991 Occidentul a sperat că Rusia nu va reuşi să depăşească acest impact (al prăbușirii URSS - n.r.) şi că ar fi urmat să se dezintegreze singură”.

Mai multe pentru tine...