Putin vrea să trimită o delegaţie la Minsk, pentru negocieri cu Ucraina jpeg

Referendumuri în patru regiuni din Ucraina, aflate sub controlul forţelor ruse, privind alipirea la Rusia

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 23 septembrie 2022

Începând de vineri, 23 septembrie, în patru regiuni din Ucraina aflate sub controlul forţelor ruse sau loc referendumuri privind anexarea la Rusia. Acest vot este condamnat de Occident, care îl consideră nelegitim şi premergător unei anexări ilegale, anunță Reuters.

Autoritățile separatiste din regiunile ocupate Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie au anunțat, marți, organizarea unor referendumuri pentru aderarea oficială la Rusia. Republica Populară Donețk (DNR) și Republica Populară Lugansk (LNR) au anunțat că în perioada 23-27 septembrie vor avea loc primele referendumuri, informează adevarul.ro.

Deși sunt considerate de Occident o provocare care ar putea duce la escaladarea bruscă a războiului, referendumurile vor avea loc, așa cum au anunțat liderii instalați de Rusia.

La rândul său, Ucraina şi aliaţii săi au precizat că nu vor recunoaşte rezultatele votului.

Votul în provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să aibă loc de vineri până marţi.

O nouă escaladare a războiului

Dacă Rusia continuă să revendice pământul ucrainean ca fiind al său, ar putea pretinde că teritoriul său - nu doar armata - este atacat de armele occidentale furnizate Ucrainei, comentează BBC, care precizează că acest lucru ar putea provoca o nouă escaladare a războiului.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, printr-un alt aşa-numit referendum care a fost şi el condamnat şi calificat ca ilegitim de comunitatea internaţională.

Foto sus: Vladimir Putin (© Flickr / World Economic Forum)

Mai multe pentru tine...