Uniunea Europeană, Ucraina, Rusia (foto: Pixabay)

Organizatorii referendumurilor de anexare din Ucraina, sancționați de Uniunea Europeană

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 27 septembrie 2022

Uniunea Europeană consideră că referendumurile de anexare de către Rusia organizate în Ucraina sunt ilegale și toate persoanele care au participat la organizarea lor vor fi sancționate, a declarat purtătorul de cuvânt al liderului diplomației europene, Josep Borrell.

„Vor exista consecințe pentru toate persoanele care au luat parte la organizarea acestor referendumuri ilegale și care le-au susținut”, a declarat purtătorul de cuvânt Peter Stano, în cadrul unei conferințe de presă cotidiene la Bruxelles, informează Agerpres.

Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni economice și individuale împotriva Rusiei și „vom include pe listă persoanele care, evident, sunt implicate în aceste referendumuri”, a explicat marți unul dintre colaboratorii lui Josep Borrell, Luc Pierre Devigne, în cursul unei audieri în Parlamentul European.

Cetățenii europeni prezentați de Moscova ca „observatori internaționali” ai acestor referendumuri de anexare ar putea de asemenea să fie sancționați, a precizat Peter Stano.

„Orice sprijin pentru aceste referendumuri ilegale este ilegal. Totul depinde de implicarea în acest sprijin. Va depinde de statele membre să stabilească dacă activitățile acestor persoane corespund criteriilor regimului de sancțiuni și dacă trebuie impuse sancțiuni”, a explicat Stano.

Prin referendumurile în care votarea se încheie marți, Rusia intenționează să anexeze regiunile Herson, Lugansk, Donețk și Zaporojie, care împreună reprezintă circa 15% din teritoriul Ucrainei. Votarea a început vineri, iar parlamentul Rusiei va aproba probabil rezultatele și anexarea în câteva zile.

Forțele ruse nu controlează complet niciuna din aceste regiuni, iar luptele continuă pe toată linia frontului.

Mai multe pentru tine...