VIDEO/ Slujba de Paște de la Vatican, fără enoriași. Mesajul Papei Francisc: „Fiți mesageri ai vieții în acest timp al morții!”
Un milion de români, alături de alți peste un miliard de credincioși catolici și protestanți din întreaga lume sărbătoresc la 12 aprilie Învierea Domnului. Paștele pe care îl celebrează azi credincioșii romano-catolici, reformați, unitarieni și evanghelici va fi urmat, duminica viitoare, de sărbătoarea similară a creștinilor ortodocși.
La slujba, care are loc în mod normal într-o bazilică plină cu aproximativ 10.000 de oameni, au putut asista de data aceasta doar 20 de persoane, inclusiv câţiva diaconi şi un cor mai mic decât de obicei, transmite agenția Reuters preluată de Mediafax. Din cauza epidemiei de coronavirus s-a renunţat la mai multe caracteristici tradiţionale, cum ar fi botezul adulţilor convertiţi şi o procesiune lungă pe culoarul principal al celei mai mari biserici a creştinătăţii.
Papa Francisc a făcut o comparaţie între relatarea Evangheliei despre femeile care au găsit mormântul lui Isus gol şi starea incertă în care se află lumea din cauza pandemiei. „Atunci, de asemenea, a existat frica cu privire la viitor şi la tot ceea ce trebuia reconstruit. O amintire dureroasă, o speranţă retezată. Atât pentru ei, cât şi pentru noi, a fost cea mai întunecată oră”, a spus Papa Francisc în timpul predicii din ajunul Paştelui catolic.
Papa Francisc a adresat un mesaj puternic către cei 1,2 miliarde de catolici din întreaga lume, cu ocazia Sărbătorilor Pascale. „Astăzi, gândurile mele se îndreaptă în primul rând către cei afectați de coronavirus: cei bolnavi, cei care au murit și către cei care plâng pierderea celor dragi, de la care, în unele cazuri, nici nu au putut să-și ia rămas bun. Fie ca Domnul să-i primească pe cei plecați dintre noi în Regatul său și să ofere protecție și speranță celor care încă suferă, în special celor bătrâni și celor care sunt singuri”, a spus Papa Francisc. „Pentru mulți, acest Paște este unul al solitudinii, trăit în durerea și greutățile provocate de pandemie”, a continuat Papa Francisc.
„Pentru mulți, statul acasă a fost o oportunitate de a reflecta, de a se retrage din ritmul frenetic al vieții de zi cu zi, de a sta alături de cei dragi. Pentru alții, însă, este o perioadă marcată de îngrijorări privind incertudinile pe care le aduce viitorul în legătură cu locurile de muncă și celelalte consecințe ale actualei crize”, a mai spus Papa Francisc, încurajând liderii mondiali să găsească soluții pentru ca oamenii să poată reveni la o viață demnă.