image

VIDEO Jubileul de Platină: Regina Elisabeta a II-a lansează de la balconul Palatului Buckingham o serie de festivităţi istorice

📁 Istorie recentă
🗓️ 2 iunie 2022

Regina Elisabeta a II-a lansează joi de la balconul oficial al Palatului Buckingham seria de festivităţi organizate pentru a marca domnia sa de 70 de ani, o longevitate fără precedent în istoria Marii Britanii, celebrată într-o perioadă de tranziţie pentru monarhia din această ţară, informează agerpres.ro.

Fanioane, drapele şi portrete uriaşe au fost arborate pe străzile din tot Regatul Unit, iar admiratorii familiei regale şi-au amplasat corturile la Londra pentru a putea să ocupe primele rânduri rezervate participanţilor la ceremoniile ce marchează Jubileul de Platină al suveranei de 96 de ani.

Niciun monarh britanic nu a domnit atât de mult timp ca Elisabeta a II-a, care a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani pe 6 februarie 1952, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea. Este puţin probabil ca un alt suveran britanic să atingă o astfel de longevitate în viitorul apropiat: Charles, prinţul moştenitor, are 73 de ani, iar fiul lui cel mare, prinţul William, va împlini în curând vârsta de 40 de ani.

"Este poate pentru ultima dată când o vedem pe Majestatea Sa participând la un eveniment public, vrem să îi arătăm recunoştinţa noastră", a declarat pentru AFP Gilbert Falconer, în vârstă de 65 de ani, venit din Scoţia, la fel ca mii de alte persoane prezente încă de la primele ore ale dimineţii în faţa Palatului Buckingham, pentru a asista într-o zi însorită la parada ce lansează joi această serie de festivităţi. "Regina va fi greu de înlocuit", a adăugat Gilbert Falconer.

Acest weekend prelungit de patru zile libere, cu defilări şi petreceri stradale care o sărbătoresc pe această suverană deosebit de populară, simbol al stabilităţii de-a lungul unor decenii turbulente prin care a trecut Marea Britanie, aduce un fel de armistiţiu şi un moment de unitate pentru britanici după mai mulţi ani de divizări create de Brexit şi de lockdownurile stricte anti-COVID-19, urmate de acum şi de o inflaţie care a atins un nivel istoric.

"Sper că următoarele zile vor fi o bună ocazie pentru a reflecta la tot ce a fost înfăptuit în ultimii 70 de ani, privind în acelaşi timp la viitor cu încredere şi entuziasm", a declarat într-un mesaj scris suverana britanică, şef de stat în 15 state şi teritorii, inclusiv în Regatul Unit, Canada şi Noua Zeelandă.

Celebrările au început joi la ora locală 11:00 (12:00 GMT) prin tradiţionala paradă militară anuală "Trooping the Colour", în timpul căreia prinţul Charles va inspecta călare trupele britanice, aşa cum o făcea în trecut regina Elisabeta a II-a.

Afectată de moartea soţului ei, prinţul Philip, în 2021, suverana suferă şi din cauza unor probleme de mobilitate şi se deplasează cu ajutorul unui baston. Cu toate acestea, Elisabeta a II-a nu a arătat niciun semn că ar dori să abdice şi a avut de curând mai multe apariţii publice surpriză, în timpul cărora a părut zâmbitoare şi relaxată.

În această ambianţă de sfârşit de domnie, monarhia britanică a traversat mai multe crize în ultimii ani şi se confruntă cu critici în creştere, mai ales din partea fostelor colonii, referitoare la trecutul sclavagist al fostului Imperiu britanic. După Barbados anul trecut, Jamaica a anunţat că doreşte să renunţe la legăturile sale cu coroana britanică pentru a deveni republică.

În Regatul Unit, regina rămâne preferata rezidenţilor, obţinând 75% de opinii favorabile în sondajele de opinie, potrivit Institutului YouGov, însă prinţul moştenitor Charles este mai puţin apreciat (50% opinii favorabile). Tinerii au opinii mai puţin favorabile decât părinţii lor în legătură cu monarhia şi, indiferent de vârstele respondenţilor, doar 39% dintre britanicii chestionaţi sunt de părere că monarhia va continua să existe în Regatul Unit peste 100 de ani.

După parada militară de joi de la ora prânzului, regina va participa în timpul serii la o ceremonie de aprindere a unor faruri şi torţe la Castelul Windsor, situat la periferia Londrei, unde locuieşte de la începutul pandemiei de coronavirus.

Vineri, o slujbă religioasă va avea loc la Catedrala St. Paul din Londra, în prezenţa unor membri ai familiei regale. Sâmbătă, suverana va lipsi de la prestigiosul Epsom Derby, potrivit presei britanice, în pofida pasiunii sale pentru cursele hipice.

Un amplu concert - pe care regina ar urma să îl privească la televizor - va avea loc la Buckingham Palace sâmbătă seară, în prezenţa a 22.000 de spectatori şi având drept capete de afiş nume sonore din industria muzicală, precum Diana Ross, Alica Keys, Queen + Adam Lambert.