VIDEO Dezbatere „Historia”: Rusia şi Unirea Basarabiei cu România jpeg

VIDEO Dezbatere „Historia”: Rusia şi Unirea Basarabiei cu România

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 25 martie 2016

Confirmarea internaţională a Unirii Basarabiei cu România s-a confruntat cu câteva probleme, care au făcut recunoaşterea extrem de dificilă.

În primul rând, decizia de Unire, sau mai bine spus Hotărârea Sfatului Ţării din 27 martie, era pusă sub semnul derizoriului de reprezentanţii guvernului sovietic, dar şi de foştii reprezentanţi ai Rusiei ţariste, raliaţi, la acel moment, cercurilor alb-gardiste care activau în capitala Franţei. Din fericire, autoritatea noului regim sovietic nu era recunoscută şi, în consecinţă, Rusia sovietică nu participa la Conferinţa păcii de la Paris. Însă, Rusia nu avea să recunoască niciodată această Unire şi a acţionat mereu pentru a o submina.

De ce nu a recunoscut Rusia Unirea Basarabiei cu România? La această întrebare, dar şi la multe altele, va răspunde Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, Constantin Corneanu, istoric, specialist în spaţiul estic, şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă de adevarul.ro.