VIDEO / Dezbatere „Historia”: Procurorii DIICOT cercetează abdicarea Regelui Mihai. Ce consecințe poate avea această anchetă?
La sesizarea Mișcării pentru Regat și Coroană, DIICOT cercetează falsul istoric și juridic comis la 30 decembrie 1947, care a avut ca rezultat răsturnarea ordinii constituționale în Regatul României și desființarea statului de drept.
DIICOT – Structura Centrală a dispus, sub nr. 467/D/P/2018, începerea urmăririi penale „in rem", sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art.397 și 438 Cod Penal, a transmis săptămâna trecută Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată, sub semnătura procurorul șef de secție Mihaela Porime. DIICOT precizează că „alte aspecte legate de acest dosar nu pot fi comunicate în acest moment".
Regele Mihai a abdicat la sfârșitul anului 1947, după ce s-a întors de la Londra, unde a luat parte la nunta Principesei Elisabeta a Angliei. A cunoscut-o atunci pe Ana de Bourbon-Parma, pe care decide să o ia de soție. La întoarcerea în țară – care i-a surprins pe liderii PCR, care se așteptau ca regele să rămână în străinătate, Regele a luat legătura cu membrii guvernului pentru a discuta despre viitoare căsătorie. Însă după Crăciun, când a revenit de la Sinaia la București, Regelui i-a fost pus actul de abdicare în față și a fost obligat să semneze.
Cum l-au constrâns comuniștii pe Regele Mihai să semneze abdicarea? Care era planul comuniștilor pentru îndepărtarea Regelui Mihai? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, au răspuns istoricii Călin Hentea, Dan Falcan și Constantin Corneanu , într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ion M. Ioniță.
Foto(sus): Regele Mihai și Gheorghe Gheorghiu-Dej