VIDEO Dezbatere Historia: «De ce suntem ortodocşi?»
Unul din aspectele identitare ale naţionalismului românesc actual, ortodoxia îşi are rădăcini înainte ca măcar acest sentiment de aparteneţă la o naţiune să apară. Cum s-a născut şi mai ales cum şi de ce s-a păstrat ortodoxismul în spaţiul carpato-danubiano-pontic, spaţiul de altfel aflat în calea majorităţii popoarelor migratoare – ce au îmbrăţişat diverse forme de creştinism – este un mister. La toate aceste întrebări vor încerca să ofere un răspuns profesorul Daniel Barbu şi jurnalistul Ion Cristoiu într-o dezbatere moderată de Ion M. Ioniţă, miercuri, de la ora 13.00 pe adevarul.ro, prilejuită de lansarea numărului din luna aprilie al revistei „Historia".
De ce au ales Basarab I şi Nicolae Alexandru, urmaşi ai fosştilor lideri cumani botezaţi catolic, calea ortodoxiei pentru Ţara Românească? Sau de ce a fugit la est de Carpaţi, în nucleul viitorului stat moldovean, ortodoxul voievod Bogdan I, cneaz din Maramureş, din demnităţile rezervate lui de regele maghiar după ce s-ar fi botezat catolic? Sunt tot atâtea întrebări care se rezumă, în fond, la una singură: De ce suntem ortodocşi?
Click aici pentru a vedea video
Răspunsul nu este deloc simplu şi clar, ci se înscrie sub semnul paradoxului, alături de originea latină a poporului român, peste care, timp de o mie de ani, au trecut valuri de migratori ce aveau potenţialul creării unui stat medieval pe alte coordonate şi care ar fi putut să fie în etnogeneza poporului român ce au fost francii pentru francezi, bulgarii pentru slavii sudici sau ungurii în Panonia. Aceştia ar fi putut să dea numele, limba şi chiar religia noului stat. Niciuna dintre acestea nu s-a petrecut.