Muzeele Vaticanului au returnat Greciei trei piese din Partenon (foto: Twitter / Vatican News)

Vaticanul a returnat Greciei trei piese din Partenon

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 10 martie 2023

Muzeele Vaticanului au returnat Greciei trei piese din Partenon, templul dedicat zeiței Atena Partenos, ridicat pe acropola Atenei, în urmă cu 2.500 de ani.

Fragmentele au fost în colecțiile papale ale Muzeelor Vaticanului timp de mai bine de un secol și Papa Francisc a ordonat returnarea lor luna trecută, informează Agerpres.

Papa Francisc a donat piesele din marmură lui Ieronim al II-lea al Atenei, arhiepiscopul ortodox al Atenei și primatul Bisericii Ortodoxe Grecești, ca gest de dialog ecumenic cu biserica romano-catolică.

Reprezentantul arhiepiscopului Ieronim al II-lea la ceremonia de semnare a actelor de donație, la Muzeele Vaticanului, părintele Papamikroulis Emmanouil, a numit gestul Papei „istoric”.

Părintele Papamikroulis Emmanouil și-a exprimat speranța „că gestul Sfântului Părinte va fi urmat de alții. Sfinția Sa Papa Romei a dovedit că acest lucru este posibil și realist”.

Partenonul a fost finalizat în secolul al V-lea î.Hr. și frizele sale decorative conțin unele dintre cele mai mari exemple de sculptură greacă antică.

Conform site-ului Muzeelor Vaticanului, piesa care a revenit în Grecia este capul calului care trăgea Carul Atenei pe partea de vest a clădirii. Celelalte componente provin din sculpturi reprezentând capul unui băiat și cel al unui bărbat cu barbă.

În discursul său de la ceremonia de semnare, guvernatorul Vaticanului, cardinalul Fernando Vergez, a spus că cele trei piese au fost obținute de papalitate „corect” la începutul secolului al XIX-lea, fără a da detalii.

Odată cu donația către Grecia, Muzeele Vaticanului nu mai dețin componente din Partenon.

Aceste piese au fost returnate în contextul în care Londra și Atena au început discuții asupra unei colecții cunoscute sub numele de Sculpturile Partenonului deținute de British Museum.

Foto sus: Muzeele Vaticanului au returnat Greciei trei piese din Partenon (© Twitter / Vatican News)

Mai multe pentru tine...