Frizele Parthenonului (© flypegassus / Flickr)

Frizele Parthenonului ar putea fi văzute atât la Londra, cât și la Atena

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 20 februarie 2023

Marea Britanie lucrează la un nou acord cu Grecia prin intermediul căruia Frizele Parthenonului ar putea fi văzute atât la Londra, cât și la Atena, a anunțat directorul British Museum, George Osborne.

George Osborne, fost ministru de Finanțe al Marii Britanii, a reiterat că British Museum poartă discuții constructive cu Guvernul Greciei despre aceste frize, care au fost timp de secole o sursă de dispută între cele două țări, informează Agerpres.

„Este o problemă foarte greu de rezolvat. Însă eu cred că există o cale de urmat pentru aceste sculpturi, Frizele Parthenonului, care ar putea fi văzute atât la Londra, cât și la Atena, iar această soluție ar fi câștigătoare și pentru Grecia, și pentru noi”, a declarat George Osbourne pentru BBC Radio.

Guvernul elen a anunțat că poartă discuții despre repatrierea acestor sculpturi, care au fost extrase de un diplomat britanic, Lordul Elgin, din impunătorul templu Parthenon din Atena la începutul secolului al XIX-lea.

Însă George Osborne a respins scenariul prin care sculpturile ar putea fi retrocedate permanent, spunând că o astfel de decizie ar necesita o schimbare a legislației din Regatul Unit.

Foto sus:  © flypegassus / Flickr