Muzeul Național de Arheologie din Atena (foto: Historia)

Cel mai mare muzeu din Grecia va fi complet renovat

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 17 februarie 2023

Muzeul de Arheologie din Atena, cel mai mare muzeu din Grecia și unul dintre cele mai importante de acest gen din lume, va fi supus unei renovări de amploare care se preconizează că va dura patru ani, au anunțat autoritățile elene.

Rezultatul unui concurs internațional de arhitectură a fost anunțat în decembrie, în vederea creșterii capacității muzeului cu o vechime de 150 de ani, care atrage peste jumătate de milion de vizitatori pe an, informează Agerpres.

Proiectul de renovare include crearea a două noi niveluri de galerii subterane și a unei grădini suspendate pe acoperiș, menite să ofere un spațiu suplimentar cu o suprafață de 20.000 de metri pătrați.

Masca lui Agamemnon, expusă la Muzeul Național de Arheologie din Atena
Masca lui Agamemnon, expusă la Muzeul Național de Arheologie din Atena

Inaugurat în 1889, Muzeul Național de Arheologie din Atena adăpostește unele dintre cele mai valoroase antichități ale Greciei, printre acestea numărându-se frescele preistorice din Thira, artefactele de aur din epoca bronzului din Micene și mecanismul de la Antikythera, care datează din secolul al II-lea î.e.n., un dispozitiv considerat cel mai vechi precursor al unui calculator.

Mecanismul de la Antikythera, expus la Muzeul Național de Arheologie din Atena
Mecanismul de la Antikythera, expus la Muzeul Național de Arheologie din Atena

Mai puțin de 10 procente dintre zecile de mii de obiecte din cadrul colecției muzeului sunt expuse în prezent, a subliniat premierul elen Kyriakos Mitsotakis.