Vas roman descoperit în largul coastei albaneze jpeg

Vas roman descoperit în largul coastei albaneze

Rămăşiţele unui vas roman vechi de 2100 de ani au fost descoperite în largul peninsulei Karabun din sudul Albaniei. O echipă formată din arheologi albanezi şi americani au descoperit epava, în aceasta săptămână, la o adâncime de peste 50 de metri. Aceştia consideră că  vasul datează din secolele II-I îHr.

Potrivit arheologilor descoperirea vasului lung de 30 de metri încărcat cu 300 de amfore aşează într-o nouă lumină locuitorii antici ai coastei de sud a Iliricului şi importanţa comerţului pe care aceştia îl practicau în Mediterana.

“Amploarea descoperirilor maritime din ultima vreme indică spre o industrie a vinului foarte dezvoltată, completată de un comerţ tot mai înfloritor în secolele II-I îHr.”a declarat Jeff Royal de la Fundaţia Nautică RPM.

În antichitate Albania a fost un important nod comercial maritim interacţionând cu Grecia, Italia, Nordul Africii şi Vestul Mediteranei.

Expediţia a fost finanţată de Fundaţia Nautică RPM fondată de americanul George Robb Jr. care în urma acestei ultime descoperiri a afirmat:“ Descoperirile din ultimii cinci ani ar putea crea un muzeu al Balcanilor unic in lume”.