Tancuri la Lipova

Unul din tancurile care au fost pe străzile Timișoarei în decembrie 1989, expus la Memorialul Revoluției

📁 Revoluția din 1989
Autor: Stefan Both
🗓️ 14 decembrie 2023

Asociația Memorialul Revoluției din Timișoara pregătește o surpriză vizitatorilor. În scurt timp, în curtea muzeului va fi adus un tanc. Se dorește să fie unul din tancurile care au fost pe străzi în timpul Revoluției din Decembrie 1989.

Asociația Memorialul Revoluției din Timișoara a semnat un protocol cu Ministerul Apărării Naționale (MapN), pentru preluarea unui tanc. Acesta urmează să fie expus în curtea Memorialului.

Am făcut o înțelegere cu cei de la Ministerul Apărării Naționale să primim un tanc. I-am întrebat dacă mai au un model de tanc care a fost pe străzile Timișoarei în 1989 și am fost și noi surprinși că mai au asemenea tancuri. Este vorba de un model T-55. Vrem să-l punem lângă Zidul Berlinului, pentru că intenționăm să amenajăm și curtea pentru expoziții. Tancul ar putea să fie o atracție la Memorialul Revoluției. Vom putea spune și întâmplările din calea Girocului, unde revoluționarii au blocat acele tancuri”, a spus Gino Rado, directorul Asociației Memorialul Revoluției.

Un tanc T-55 în Piața Operei din Timișoara (foto: Urban Tamas)
Un tanc T-55 în Piața Operei din Timișoara (foto: Urban Tamas)

În decembrie 1989, Ministerul Apărării Naţionale a acţionat împotriva revoluționarilor şi cu unităţi de tancuri din Timiș. Ele proveneau de la UM-uri din Buziaş, Lugoj şi Timişoara.

Vehiculele blindate cu tracțiune pe șenile nu au fost topite, ele fiind grupate în Parcul Rece al unei unităţi militare din Lipova (județul Arad).

Tancurile aflate la o unitate militară din Lipova (foto: arhivă Adevărul)
Tancurile aflate la o unitate militară din Lipova (foto: arhivă Adevărul)

Tancul T-55 ar fi trebuit adus la Memorialul Revoluției pentru manifestările de comemorare din această lună, însă din cauza problemelor birocratice exisă o întârziere.

Am fi dorit să avem tancul încă din acest an, să poată fi văzut în perioada de comemorare a celor 34 de ani de la Revoluția anticomunistă, dar din păcate ne confruntăm cu niște pași birocratici. Nu este exclus ca în zece zile să primim tancul, dar nu pot să fac promisiuni. Cel mai probabil îl vom prelua în ianuarie”, a mai spus Gino Rado.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...