Charles Michel, preşedintele Consiliului European (© Consiliul Uniunii Europene)

Uniunea Europeană deschide negocierile de aderare cu Moldova și Ucraina

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 14 decembrie 2023

Liderii statelor Uniunii Europene, reuniți joi la Bruxelles, au decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, după ce în luna noiembrie Comisia Europeană făcuse o recomandare în acest sens.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European, Charles Michel, care prezidează summitul UE de la Bruxelles, informează Agerpres.

„Un semnal clar de speranță pentru cetățenii acestor țări și pentru continentul nostru”, a scris Charles Michel pe platforma X.

Într-o primă reacție, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că decizia UE de lansare a negocierilor de aderare cu țara lui este o victorie pentru Ucraina și pentru întreaga Europă.

„O victorie care motivează, inspiră și dă putere”, a mai scris el pe plaforma de socializare X, felicitând „fiecare ucrainean”.

La rândul său, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că țara sa este pregătită să se ridice la nivelul provocărilor și hotărâtă să lucreze asiduu dacă este necesar în această privință.

„Moldova întoarce o nouă pagină astăzi odată cu acordul UE pentru declanșarea negocierilor de aderare. Am simțit astăzi îmbrățișarea caldă a Europei. Mulțumim pentru sprijinul vostru și încrederea în călătoria noastră”, a postat Sandu pe X.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat după anunțarea deciziei că cele două țări aparțin familiei europene.

De asemenea, liderii țărilor UE au hotărât să deschidă negocierile de aderare cu Bosnia de îndată ce este atins „gradul necesar de conformitate''.

Tot joi, liderii statelor membre au acordat Georgiei statutul de țară candidată la aderare.

Foto sus: Charles Michel, preşedintele Consiliului European (© Consiliul Uniunii Europene)