O sală de banchet spectaculoasă, descoperită la Pompei (© Facebook / Pompeii - Parco Archeologico)

Una dintre cele mai uimitoare descoperiri făcute vreodată la Pompei / FOTO

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Redacția
🗓️ 16 aprilie 2024

O sală de banchet, plină de fresce bine conservate care înfățișează personaje inspirate de războiul troian, a fost descoperită la Pompei, fiind una dintre cele mai uimitoare descoperiri făcute vreodată în situl arheologic.

Camera lungă de 15 metri și lată de șase metri a fost găsită într-o fostă reședință privată de pe Via di Nola, care era cel mai lung drum din Pompeiul antic, în timpul săpăturilor din zona Regio IX a sitului.

„Camera neagră”, denumită astfel datorită culorii pereților săi, care erau probabil destinați să mascheze funinginea de la lămpile cu ulei aprins, era un „cadru rafinat pentru a se distra în momente de convivialitate”, precizează experții citați de publicația britanică The Guardian.

Pereții săi sunt împodobiți cu lucrări de artă, datate între anii 15 î.Hr. și 40-50 d.Hr., care prezintă personaje mitice grecești, inclusiv una în care Elena din Troia se întâlnește pentru prima dată cu Paris, prințul Troiei. Fresca include un câine și o inscripție grecească pe care scrie „Alexandros”, celălalt nume al prințului.

O altă frescă îl înfățișează pe zeul grec Apollo încercând să o cucerească pe preoteasa Casandra. În eforturile sale de a o seduce, Apollo i-a acordat puterea de a prezice viitorul, dar când ea l-a respins, a blestemat-o pentru ca nimeni să nu-i mai creadă prezicerile.

Gabriel Zuchtriegel, directorul parcului arheologic din Pompei, a declarat că personajele mitologice aveau funcția explicită de a distra oaspeții și de a oferi subiecte de discuție în timpul festinurilor.

Mai multe pentru tine...