Una dintre cele mai bogate familii din Germania recunoaşte că a colaborat cu Hitler
Familia Reimann, a doua cea mai bogată din Germania, cu o avere estimată la 33 de miliarde de euro şi la conducerea unei companii care deţine, printre altele, produsele anticalcar Calgon sau reţeaua de restaurante de tip fast-food Pret a manger, a recunoscut duminică faptul că a avut legături cu regimul lui Adolf Hitler, relatează AFP, citat de adevarul.ro.
Recunoscând legăturile întreţinute cu Al Treilea Reich, familia Reimann a decis să doneze 10 milioane de euro. „Reimann senior şi Reimann junior se fac vinovaţi. Cei doi antreprenori sunt morţi, dar locul lor ar fi în închisoare“ a declarat Peter Harf, purtătorul de cuvânt al familiei, care a admis că cei doi au suţinut venirea lui Hitler la putere şi au acceptat munca forţată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Albert Reimann senior a murit în 1954, iar fiul său în 1984. Urmaşii lor conduc compania JAB Holding, care deţine numeroase mărci de produse de menaj, precum Calgon, dar şi reţeaua de restaurante de tip fast food Pret a manger. Familia Reimann s-a aplecat asupra trecutului la începutul anilor 2000, iar în 2014 a mandatat un istoric să realizeze o cercetare amănunţită asupra legăturilor membrilor săi cu regimul nazist, potrivit purtătorului de cuvânt. Detaliile colaborării cu naziştii vor fi făcute publice într-o carte pe această temă, scrisă de istoricul Paul Erker, de la Universitatea din München.
Albert Reimann senior a fost, începând cu 1931, unul dintre donatorii lui Hitler, care a preluat puterea în 1933. Furnizând armament Wehrmacht-ului, întreprinderea sa a fost considerată în 1941 „esenţială“ în eforturile de război. În 1943, compania a recurs la munca forţată, prestată de 175 de persoane. Acestea erau urmărite atent de un supraveghetor cunoscut pentru actele sale de maltratare. Nicio compensaţie nu a fost vreodată acordată acestor muncitori, spune Peter Harf. „Dar analizăm ce putem face acum. Vrem să facem mai mult şi să donăm zece milioane de euro unei organizaţii potrivite“ a anunţat el.
Majoritatea marilor companii germane au întreţinut relaţii cu regimul nazist. Constructorul de automobile Volkswagen este cunoscut pentru faptul că a recurs la mâna de lucru provenind din taberele de concentrare şi din cele de prizonieri de război, notează AFP, potrivit Le Monde.