Un ÔÇ×Pompei ├«n miniatur─âÔÇŁ, descoperit la Verona | FOTO jpeg

Un ÔÇ×Pompei ├«n miniatur─âÔÇŁ, descoperit la Verona | FOTO

O cl─âdire din perioada Romei Antice, comparat─â cu ÔÇ×un Pompei ├«n miniatur─âÔÇŁ, a fost descoperit─â cu ocazia excav─ârilor organizate ├«n locul ├«n care se afl─â un fost cinematograf din ora╚Öul italian Verona.

Cu ÔÇ×fresce magnifice pe ziduriÔÇŁ, cl─âdirea, care dateaz─â din secolul al II-lea e.n., ÔÇ×evoc─â un Pompei ├«n miniatur─âÔÇŁ, a spus administratorul departamentului de arheologie din Verona. Nu se ╚Ötie ├«nc─â cu precizie ce rol a ├«ndeplinit cl─âdirea, dar exper╚Ťii cred c─â aceasta ar fi supravie╚Ťuit unui incendiu care a dus la pr─âbu╚Öirea acoperi╚Öului, ├«ntruc├ót printre fragmentele descoperite s-au aflat ╚Öi resturi de mobil─â din lemn carbonizate, relateaz─â Agerpres.

Verona 3 jpg jpeg

ÔÇ×Se pare c─â ├«n urma incendiului, cl─âdirea nu a mai fost folosit─âÔÇŁ, a spus administratorul, preciz├ónd c─â, ├«n ciuda focului, ÔÇ×cadrul a fost conservat intact, culorile magnifice ale frescelor de pe ziduri dat├ónd din secolul al II-leaÔÇŁ. Modul ├«n care a fost descoperit─â acea cl─âdire, precum ╚Öi dovezile referitoare la incendiul care a mistuit-o, au evocat anumite conota╚Ťii cu anticul Pompei, un ora╚Ö distrus de erup╚Ťia vulcanului de pe muntele Vezuviu ├«n anul 79 e.n. 

Foto: Facebook / Federico Sboarina

Verona 2 jpg jpeg
Verona 4 jpg jpeg