image

Un fragment din naveta spațială Challenger, descoperit în Triunghiul Bermudelor

O echipă de scafandri, care explora fundul oceanului în largul Florida pentru un documentar History Channel numit „The Bermuda Triangle: Into Cursed Waters”, a descoperit un fragment din naveta spațială Challenger, care a explodat la scurt timp după lansare, în 1986.

Scafandrii căutau epava unei aeronave din cel de-al Doilea Război Mondial, respectiv un avion de salvare PBM Martin Mariner. Acest avion a dispărut fără urmă pe 5 decembrie 1945, în timp ce plecase în căutarea a cinci bombardiere ale Marinei SUA care au dispărut în aceeași zi.

Triunghiul Bermudelor este o zonă din Oceanul Atlantic, care este subiectul a numeroase mituri referitoare la disparițiile unor avioane și nave.

Locul exact unde a fost descoperit fragmentul din naveta Challenger nu a fost dezvăluit pentru a nu atrage curioși, însă se află chiar în largul coastei Florida. Fragmentul din naveta spațială este foarte bine conservat, fiind unul dintre cele mai mari descoperite după această tragedie care a marcat istoria programului spațial american, a precizat NASA.

La 28 ianuarie 1986, a avut loc cea mai mare catastrofă din istoria NASA. Pornind tot de la centrul spațial Kennedy, echipajul format din Greg Jarvis, Christa McAuliffe, Ronald McNair, Ellison Onizuka, Judith Resnik, Michael J. Smith și Dick Scobee era cu siguranță entuziasmat când a început ascensiunea.

Dar la doar 72 de secunde de la decolare, stația de control a primit ultimul mesaj, după care naveta pur și simplu a explodat. Pe măsură ce aceasta se descompunea, cabina cu echipajul a continuat ascensiunea, ajungând la 25.000 de metri înainte de a cădea în Oceanul Atlantic.

„Această descoperire ne oferă ocazia să ne oprim încă o dată asupra moștenirii celor șapte pionieri pe care i-am pierdut și să reflectăm asupra modului în care această tragedie ne-a schimbat”, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson, într-un comunicat de presă.

Foto: Captură video History Channel