Un „fast food” stradal antic, descoperit aproape intact la Pompei | FOTO  jpeg

Un „fast-food” stradal antic, descoperit aproape intact la Pompei | FOTO

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Redacția
🗓️ 29 decembrie 2020

Arheologii italieni au descoperit, la Pompei, un thermopolium, un fel de „fast-food” stradal antic, decorat cu motive policrome și aflat într-o stare foarte bună de conservare.

Blatul acoperit cu cenușă vulcanică fusese parțial dezgropat în 2019, însă lucrările au fost extinse pentru a se conserva cât mai bine integritatea structurii, situată într-un cartier care la acea vreme era foarte frecventat, la intersecția străzii Casa delle Nozze d'Argento (Casa Nunții de Argint) și Vicolo dei Balconi (Strada Balcoanelor), relatează Agerpres.

Alături de fresca deja cunoscută, care înfățișează o nereidă (nimfă a apelor) călare pe un căluț de mare, cercetătorii au identificat picturi în culori vii reprezentând animale, în special păsări de curte și rațe sălbatice, ce erau gătite și servite, cu vin sau alte băuturi.

În plus, oamenii de știință au descoperit în spațiile din structura mesei resturi alimentare, care ar putea oferi informații valoroase asupra obiceiurilor gastronomice din Pompei, din perioada erupției Vezuvului, în 79 e.n.

Un fragment de os de rață, dar și resturi de porc, de capră, pește și melci au fost găsite în vasele de teracotă. Mai multe ingrediente erau gătite laolaltă, într-un preparat asemănător cu paella.

În apropiere au mai fost descoperite amfore, un rezervor și o fântână, precum și oseminte umane, inclusiv cele ale unui bărbat de circa 50 de ani. Aceste „thermopolium” erau foarte frecvente și populare în orașele romane. Doar în Pompei existau aproximativ optzeci de astfel de structuri.Vezi aici GALERIE FOTO

Foto: Facebook / Pompeii - Parco Archeologico