Un complex de locuințe destinate elitei, descoperit în faimosul oraș mayaș Chichen Itza (foto: captură video Youtube)

Un complex de locuințe destinate elitei, descoperit în faimosul oraș mayaș Chichen Itza / VIDEO

📁 Antichitate
🗓️ 16 februarie 2023

Arheologii mexicani au prezentat un grup de structuri descoperite la faimosul sit arheologic mayaș Chichen Itza, situat în peninsula Yucatan, care ar fi făcut parte dintr-un complex de locuințe destinate elitei acestui oraș sacru fondat în secolul V d.Hr.

Arheologul Francisco Perez Ruiz a spus că nu au mai fost descoperite până acum ansambluri rezidențiale la Chichen Itza, ceea ce înseamnă că acest complex de locuințe ar reprezenta „prima structură rezidențială unde un conducător locuia alături de întreaga sa familie”, relatează Agerpres.

Zona, cunoscută sub denumirea Chichen Viejo, urmează să fie integrată în viitorul apropiat în zona de vizitare a sitului arheologic Chichen Itza, inclus în patrimoniul material UNESCO.

Complexul nou descoperit include o intrare boltită, Casa melcilor, Casa Lunii și Palatul fertilității.

Cercetătorii din cadrul Institutului național pentru antropologie și istorie (INAH) speră că această zonă, precum și cele care vor fi descoperite ulterior ar putea oferi informații în legătură cu viața cotidiană a rezidenților din orașul antic.

Circa 2 milioane de persoane vizitează în fiecare an situl Chichen Itza, localizat în sud-estul Mexicului, potrivit datelor oficiale.

Chichen Itza a fost construit ca centrul de pelerinaj mayaș de Itza, o comunitate maya cunoscută sub denumirea „vrăjitoarele apei”.

Mai multe pentru tine...