Mausoleul lui Lenin din Piaţa Roşie din Moscova (© Rosie Hayes / Pixabay)

Un bărbat a aruncat cu un cocktail Molotov în direcția mausoleului lui Lenin din Piața Roșie

Un bărbat care a aruncat cu un cocktail Molotov în direcția mausoleului dedicat lui Vladimir Lenin, amplasat în Piața Roșie din Moscova, a fost reținut de agenții de securitate.

„Incidentul s-a produs aseară (luni seara - n.r.) la orele 22:00. Un bărbat care nu părea în toate mințile s-a apropiat de mausoleul lui Lenin și a aruncat în direcția lui o sticlă cu un lichid inflamabil”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției agenției de presă ruse TASS, citată de Agerpres.

Oficialul rus a adăugat că, dat fiind că dispozitivul nu a explodat, mausoleul nu a avut de suferit.

Mausoleul în care este expusă mumia liderului bolșevic este una dintre principalele atracții turistice din Piața Roșie.

Corpul mumificat al lui Vladimir Ilici Lenin, care a murit în 1924, se află în responsabilitatea Institutului de Cercetare rusă pentru Plante Medicinale și Aromatice. Trupul este conservat folosind o metodă de îmbălsămare dezvoltată de oameni de știință. Astfel de lucrări de întreținere au loc la fiecare doi ani.

Biserica Ortodoxă Rusă a cerut înmormântarea trupului lui Lenin de mulți ani. Numeroși ruși sunt deranjați și de costul ridicat al întreținerii corpului mumificat.

Vladimir Ilici Lenin a suferit cel de-al treilea accident vascular cerebral pe 9 martie 1923. A fost lovitura de grație. Fostul lider bolșevic nu a mai putut vorbi și a fost țintuit la pat. A murit pe 21 ianuarie 1924, la vârsta de 53 de ani.

La două zile după moartea lui Lenin, arhitectul Alexei Șciusev, originar din Chișinău, a fost însărcinat cu ridicarea unei construcții în care să fie depus corpul neînsuflețit, pentru ca poporul să vină, să-l jelească și să-și ia rămas bun de la întâiul conducător al Rusiei comuniste. Aceasta a fost vrerea lui Stalin, ca predecesorul său să fie îmbălsămat. Lev Troțki și Nadejda Krupskaia, soția lui Lenin, n-au privit cu ochi buni inițiativa.

Ba chiar Troțki a argumentat că practica aduce aminte de crearea unor „moaște”, pe care le venerează creștinii, lucru inimaginabil în ideologia comunistă. Degeaba. Lenin a fost îmbălsămat și expus în Piața Roșie din Moscova.

Foto sus: Mausoleul lui Lenin din Piața Roșie din Moscova (© Rosie Hayes / Pixabay)

Mai multe pentru tine...