Mausoleul lui Lenin de lângă Kremlin (foto: Andrew Shiva / Wikipedia / CC BY-SA 4.0)

Un rus în stare de ebrietate a încercat să fure mumia lui Lenin

Un bărbat din Moscova, aflat în stare de ebrietate, a încercat să fure trupul îmbălsămat al fondatorului Uniunii Sovietice, Vladimir Ilici Lenin.

Bărbatul a escaladat barierele din fața Mausoleului aflat în Piața Roșie din Moscova și a încercat să pătrundă apoi în acea clădire puternic păzită, situată din afara zidurilor Kremlinului. El a fost arestat la intrare, a anunțat agenția de presă rusă TASS, săptămâna trecută.

Paramedicii l-au diagnosticat pe bărbat cu o tulburare mintală cauzată de alcoolism.

Mausoleul teoreticianului comunist, care a murit în 1924, a fost considerat un important obiectiv turistic în perioada sovietică, când milioane de oameni au vizitat memorialul.

Întreținerea mausoleului și a mumiei lui Lenin – costuri ridicate

După prăbușirea Uniunii Sovietice, au existat mai multe proiecte pentru ca Lenin să fie înhumat într-un mormânt obișnuit, dar acele planuri nu au fost niciodată realizate.

După trei decenii de la prăbușirea Uniunii Sovietice, mumia lui Lenin încă se găsește în mijlocul Kremlinului, de unde nu a plecat decât pentru o scurtă etapă, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. În 1941, de teama unei invazii germane a Moscovei, Lenin a fost mutat la Tiumen, în Siberia, dar a revenit în Mausoleul din Moscova la sfârșitul războiului.

Astăzi, prezența lui în Capitala Rusiei scindează în continuare societatea rusă. Contestatarii regimului comunist îl vor îngropat, nu glorificat în Piața Roșie. Un alt motiv invocat des este și costul ridicat pentru întreținerea mausoleului.

De pildă, în 2016, guvernul rus a alocat din fondurile federale 13 milioane de ruble (aproximativ 198.000 de dolari) pentru ca Lenin să arate în continuare ca la 53 de ani. Oricum, peste 60% dintre ruși vor ca trupul lui să fie înlăturat din Piață, conform unui sondaj citat de „Russia Beyond”.

Președintele Vladimir Putin joacă cu mare grijă în jurul Mausoleului lui Lenin: a declarat, evaziv, că subiectul îngropării liderului bolșevic trebuie tratat cu atenție, astfel încât „să nu divizeze societatea”. Vladimir Ilici Lenin este greu de îngropat, mai ales că partidul comunist rus consideră Mausoleul un „loc sacru” și un monument istoric de mare valoare.

Foto sus: Mausoleul lui Lenin de lângă Kremlin (foto: Andrew Shiva / Wikipedia / CC BY-SA 4.0)