Khieu Samphan, la începutul procesului, în 2011. © Flickr / Khmer Rouge Tribunal (ECCC)

Ultimul demnitar al khmerilor roşii, condamnat la închisoare pe viaţă

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 22 septembrie 2022

Tribunalul special responsabil de judecarea khmerilor roşii pentru atrocităţile lor, în ultima sa decizie înainte de dizolvare, a confirmat în apel condamnarea la închisoare pe viaţă, pentru genocid, a lui Khieu Samphan, ultimul demnitar în viaţă al acelui regim.

Fostul şef de stat al Kampuchea Democrate (numele sub care a fost cunoscută Cambodjia când țara era condusă de către Khmerii Roșii n.r.), în vârstă de 91 de ani, a fost găsit vinovat de asemenea de crime împotriva umanităţii - omoruri, aservire, căsătorii forţate, violuri - şi încălcări grave ale Convenţiilor de la Geneva, informează Agerpres.

Khieu Samphan „avea cunoştinţă directă despre crime şi a împărtăşit intenţia de a le comite cu ceilalţi participanţi la acţiunea criminală comună”, care a ucis aproape două milioane de oameni între 1975 şi 1979, a amintit judecătorul Kong Srim.

Acuzaţiile împotriva lui sunt asociate cu „unele dintre cele mai odioase acte” ale dictaturii ultra-maoiste, a insistat preşedintele Curţii Supreme.

Khieu Samphan a asistat la judecata din tribunal pe scaunul său cu rotile, ascultând pronunţarea de două ore şi jumătate printr-o cască audio.

El a fost condamnat anterior la închisoare pe viaţă în 2014 - verdict confirmat în apel în 2016 - pentru crime împotriva umanităţii comise în timpul evacuării forţate a locuitorilor din Phnom Penh, în prima parte a lungului său proces început în 2011.

Khieu Samphan, una dintre rarele feţe publice ale regimului, a negat întotdeauna implicarea sa în actele de care este acuzat, în special în genocidul împotriva vietnamezilor.

Acest capăt de acuzare nu se referă la masacrele, chiar şi în masă, ale khmerilor de către khmeri, care nu sunt considerate de Naţiunile Unite drept genocid.

Khieu Samphan este al treilea demnitar al khmerilor roşii condamnat de această instanţă specială, formată din judecători cambodgieni şi internaţionali.

Kaing Guek Eav, alias Duch, a fost condamnat la viaţă pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii. Fostul torţionar, şef al celui mai înfricoşător centru de detenţie al ţării la acea vreme, S21, a murit în 2020, la vârsta de 77 de ani.

Judecătorii au impus aceeaşi pedeapsă lui Nuon Chea, ideologul mişcării, pentru genocid, împotriva vietnamezilor şi musulmanilor cham, precum şi pentru crime contra umanităţii. El a murit în august 2019, la vârsta de 93 de ani.

Pol Pot, prim-ministru al Cambodgiei între 1976-1979 și lider de facto al regimului khmerilor roșii, a murit în 1998, fără a fi judecat.

Foto sus: Khieu Samphan, la începutul procesului, în 2011. © Flickr / Khmer Rouge Tribunal (ECCC)

Mai multe pentru tine...